Ga naar hoofdinhoud

‘Waarom gebeurt het zo weinig?’


Ruim vijftien jaar houdt Remco Roozenboom zich vanuit verschillende perspectieven bezig met vastgoedonderhoud. Tot voor kort als senior procesleider onderhoud bij corporatie GroenWest, sinds kort bij Kleurrijk Wonen. En hij is inhoudelijk coördinator van de leergang adviseur vastgoedonderhoud aan het Nimeto. De tweede editie begint in september.

In twaalf bijeenkomsten, verspreid over een dik half jaar studeren op vastgoedonderhoud, waar is dat voor nodig?
‘Als je in een vastgoedonderhoudsbedrijf of een corporatie werkt, is het belangrijk om voorbij je professionele focus te kijken. Dat vinden veel mensen moeilijk. Ze hebben de neiging technische opdrachten te geven, een opdracht technisch goed uit te voeren. Terwijl je in modern vastgoedonderhoud met de andere partij mee moet denken. Een lekkend dak zou je niet ‘zomaar’ moeten willen vervangen. Bewoners moeten geholpen worden, natuurlijk. Maar hoe je dat doet hangt af van de tactische en strategische doelen die de coöperatie met het complex heeft. En van kostenefficiëncy. Gaan binnenkort alle daken vervangen worden, wordt het complex binnenkort gesloopt, moet het juist nog lang blijven staan, al die afwegingen kunnen een rol spelen bij die keus.

Ik zie de schilder al moeilijk doen bij elk gootje, raampje, schilderbeurtje dat hij moet doen.
‘Natuurlijk niet op onderdeelniveau. Er zijn werkzaamheden genoeg die je kunt oplossen binnen het periodiek onderhoud. Maar op complexniveau moet je er wel degelijk samen over nadenken. En dan is het geen zeuren als de schilder doorvraagt naar bedoelingen en wensen. Je hebt die kennis nodig om een goed vastgoedadvies te geven. Zo zou dat ook bij de corporatie gezien moeten worden. Daar zijn ook veranderingen nodig.

We hebben het hier toch niet gewoon over Resultaat Gericht Samenwerken, RGS?
‘Vaak wordt die vergelijking tussen RGS en adviserend vastgoedonderhoud gemaakt en ik geef toe dat het dicht bij elkaar ligt. Maar bij deze leergang gaat het meer om het adviseurschap dat je als projectleider, werkvoorbereider kunt invullen. RGS is in mijn ogen dan één van de methodes die je kunt gebruiken om te adviseren, maar er zijn er meer. Bijvoorbeeld de BOEI-systematiek, of nog weer wat anders. Het gaat om de denkwijze en de manier waarop je je kennis en deskundigheid optimaal in kunt zetten om samen beter vastgoedonderhoud te realiseren.

Bij coöperaties kan dus ook wel wat veranderen.
‘Er is veel verloop onder het personeel geweest, juist onder technische mensen. Veel kennis is weggevallen. En er bestaan nog veel automatismen: aanbesteden van werk, bepalen wat de aannemers moeten doen. Ook als dat niet het slimste is of het meest voordelige, of leidt tot de grootste bewonerstevredenheid. Dus ja, functionarissen bij corporaties zouden beter moeten weten hoe ze kennis uit de markt halen en hoe ze adviezen op waarde kunnen schatten. Zodat ze ook weer hun directies, uiteindelijk ook de Raad van Bestuur, kunnen overtuigen van een bepaald plan van aanpak of Meerjaren Onderhouds Plan.

U hebt het er al vijftien jaar over, wij schrijven dit soort dingen al twintig jaar op. Heeft dat zin?
Ik vraag me dat wel eens af. Toch zie je het wel veranderen en ook wel goed gaan. Als je ziet hoe ver een corporatie als GroenWest met zijn partners al is om alleen nog op uitkomsten en risico’s te sturen, gebaseerd op de vastgoedstrategie. Dat is vastgoedsturing. Bij Kleurrijk Wonen gaan we hiermee starten. De leergang van Nimeto is dan een heel goed begin. Zowel onze eigen mensen als projectleiders van de onderhoudspartners gaan de nieuwe leergang in september volgen. In de leergang worden scenario’s en plannen voor echt bestaande projecten opgesteld. Voor ons snijdt het mes dan aan drie kanten: de partijen leren begrijpen hoe ze met vastgoedonderhoudsvragen omgaan en het levert concrete plannen van aanpak op.

In september start de leergang voor de tweede keer. Hoe beviel de eerste editie?
‘Het is typisch een opleiding waar je iets uithaalt als je wat komt brengen. Een flink deel van de mensen heeft veel geleerd en een door de overheid erkend certificaat op mbo4+-niveau ontvangen. Vastgoedonderhoudsmedewerkers, adviseurs, ook van verffabrikanten en corporatiemedewerkers. Er waren ook mensen die vonden dat ze veel van wat we ze leerden al konden en deden.’

Wat kun je verwachten als je de leergang volgt?
‘Docenten uit de praktijk. Tal van gastdocenten uit allerlei vastgoeddisciplines. Huiswerk waarin je in groepjes leert adviezen op te stellen die buiten je professionele focus vallen, meedenken met de partijen aan de andere kant van de tafel, presenteren. Je wordt echt opgeleid tot waar de opleiding voor staat: adviseur vastgoedonderhoud. Of je dat adviseurschap ook daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen ligt vervolgens voor een groot deel aan jou.’

Ten behoeve van de eerste leergang maakte SchildersVAKTV een serie video’s die ook als lesmateriaal worden ingezet. Die zijn te vinden in een playlist op ons YouTube-kanaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn