Ga naar hoofdinhoud

Weinig onderhoud en duurzamer


Toen architect Maarten Konijn zijn kavel in het Drentse plaatsje De Wijk toebedeeld kreeg werd hem meteen duidelijk dat de zon het uiteindelijke ontwerp van zijn huis zou bepalen. Door de woning zo te plaatsen dat de zon het meeste werk voor je doet zet je al snel flinke passen in energiebesparing. Buitenschilderwerk zit er weinig aan dit eco-huis. Bijzonder glasgebruik wel.

 

Maarten Konijn is in het dagelijks leven architect en mede-eigenaar van architectenbureau Mannen In De Ruimte. Het architectenbureau heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daardoor kon hij in zijn eigen woning deze inzichten toepassen en misschien nog wel een stapje verder gaan.

 

De woning moest een schuurwoning worden. Op die wijze kon men de woning zo plaatsen om op maximale wijze van de zon te kunnen profiteren. Want door deze vorm kon de zuidgevel voor een heel groot deel uit glas bestaan. De noordgevel zou dan juist extra dik geïsoleerd worden met een minimale glashoeveelheid. Aan de voorzijde werd dubbel gelaagd HR++-isolatieglas geplaatst, waar aan de achterzijde voor triple glas is gekozen.

 

Om de zon optimaal te benutten heeft Konijn precies uitgerekend (met een zogenaamde zonnestudie) hoe de zon naar binnen gaat schijnen. En dit voor elk seizoen. Om in de zomer weinig zonlicht binnen te krijgen is er een flink dakoverstek boven de glaspuien gekomen. De lengte en de hoogte van dit overstek is bepaald door de zonnestudie. Dit verklaart ook de asymmetrische vorm van het overstek. Door deze vorm schijnt de zon in de koude maanden, als hij laag staat, naar binnen en in de warme maanden geeft het overstek juist schaduw. Door deze slimme constructie wordt op de stookkosten bespaard zonder dat het te warm wordt in de zomer.

 

De grote glaspui geeft een mooi uitzicht. Konijn wilde dit niet verstoren door dikke kozijnen voor de puien. Diverse ruiten zijn dan ook op een bijzondere wijze geplaatst. Zo is de hoek in de pui volledig van glas. Het enige dat het uitzicht daar blokkeert is de dikte van beide ruiten die in een hoek ten opzichte van elkaar staan. Heel minimalistisch. Deze trend zet zich door in meerdere ruiten. Deze zijn zo geplaatst dat de kozijnen wegvallen in de gevel. Veel onderhoudsschilderwerk zit er niet aan de kozijnen. En toch is er hout gebruikt. Dit geldt ook voor de kozijnen van de achterdeur. Hiervan is slechts de sponning te zien.

 

Op enkele plaatsen is er voor gekozen om de kozijnen gelijk met de gevel te laten lopen. Erg fraai. Om het kozijn aan het oog te onttrekken is er voor gekozen om het buitenblad van de dubbele beglazing over het houten kozijn heen te laten vallen, deze is hier op verlijmd. Daardoor loopt het glas gelijk aan de gevelsteen, wat een strakke gevel oplevert. Steen loopt over in glas en dan weer naar steen. Het kozijn zit achter de buitenste ruit terwijl de afstandhouder en het binnenblad van de dubbele ruit in het kozijn vallen. Aan de binnenzijde is het kozijn ook aan het oog onttrokken door een binnenafwerking met gipsplaat, later afgewerkt met muurverf.

 

Ook binnen is de duurzaamheid doorgevoerd. Waar mogelijk is gekozen voor natuurlijke materialen. Dat betekent houtskeletbouw. Verder is de woning luchtdicht maar dampopen gebouwd. De wanden aan de binnenzijde moeten dan ook worden voorzien van een dampopen verfsysteem. De beslissing is nog niet gevallen, maar hoogstwaarschijnlijk wordt hier een minerale muurverf toegepast. Maar ook een leemverf zou een prima keuze zijn. Deze verven zijn maximaal dampopen en voldoen heel goed aan de duurzaamheidseisen die bij de bouw van deze woning worden gesteld.

 

De wijze waarop duurzaamheid bij deze woning is toegepast is simpel maar heel doeltreffend. Natuurlijke materialen waar mogelijk, dampopen gebouwd en perfecte benutting van de zon zorgen voor weinig energieverbruik en een fijn binnenklimaat. Met een beetje hulp van enkele installaties op het dak moet het mogelijk zijn om zo’n ruime woning energieneutraal te maken. Door slimme oplossingen is het ook nog eens onderhoudsarm, wat de duurzaamheid vanzelfsprekend ook ten goede komt.

 

Foto:

Het kozijn van de zijgevel is volledig uit het zicht in de gevel verwerkt


AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn

Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Wisseling van de wacht bij Pieterman Groep

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Geluk Groep neemt Snepvangers Glas over