Ga naar hoofdinhoud

‘Wettelijke deelcertificaten invoeren’


Theo Lefferts, leraar Verf- en Applicatietechniek aan het Deltion College in Zwolle, heeft een missie: leerlingen op het mbo zouden in plaats van een volledige schilder- of bijvoorbeeld timmeropleiding ook een allround-vakopleiding moeten kunnen volgen. En afsluiten met een erkend diploma.

Enthousiast vertelt Theo Lefferts over de opleidingsplannen die hij ontwikkelde met collega’s van de opleidingen Bouw en Schilderen. Die presenteerden ze onlangs aan het College van Bestuur en de collegedirecteuren van ‘zijn’ roc. ‘Wij denken dat de tijd er rijp voor is. Bij het SBB Techniek & Gebouwde Omgeving duikt het woord ‘ontschotting’ ook steeds vaker op in beleidsstukken. Wij willen dat concreet maken.’

Het punt is dat een leerling tijdens zijn of haar opleiding op het mbo van keuze moet kunnen veranderen, zonder dat de lessen die ze al behaald of gevolgd hebben verloren gaan. ‘Een leerling kan besluiten dat hij een bepaald beroep toch niet leuk vindt. Of het bedrijf waar de leerling werkt gaat failliet en dan moet hij andere keuzes maken.’ Die leerling heeft dan een probleem.

‘Iemand die na een jaar schilderopleiding wil gaan timmeren of metselen moet nu helemaal opnieuw beginnen. Dat is heel demotiverend. Terwijl het bedrijfsleven, neem de vastgoedonderhoudssector, juist op zoek is naar vakmensen die ook inzetbaar zijn in andere bouwdisciplines,’ legt Lefferts uit. ‘Natuurlijk is het wel zo dat wie een vakvolwassen schilder wil worden ook echt bij de basis moet beginnen. Zoals de schilderleerling hier die voor kok leerde op niveau 3. Die begint bij ons weer op niveau 2. Aan de andere kant is het een verlies als je hebt leren beglazen, behangen en binnenschilderen en je breekt je opleiding af zonder dat je deze kennis en kunde kunt verzilveren.’

Dan geef je die leerling toch een certificaat? Leffers: ‘Er is een groot verschil tussen een certificaat en een diploma. Een VCA-certificaat of bijvoorbeeld voor houtrotreparatie, heeft geen civiele waarde. Wij willen dat de gevolgde modules omgezet kunnen worden in deelcertificaten die verzilverd kunnen worden in een landelijk erkend diploma. Hoe dat er uit moet gaan zien, dat zijn we nu aan het onderzoeken. Dat is een lange weg, waar wij hulp en advies van verschillende andere partijen voor nodig hebben zoals brancheverenigingen en leerbedrijven. Er moeten lesprogramma’s herschreven worden, toetsingscriteria worden vastgesteld, examens worden opgesteld.

Het uiteindelijke resultaat zou volgens Lefferts moeten zijn dat je op het mbo kunt afstuderen als vakvolwassen schilder of bijvoorbeeld timmerman op niveau 2, 3 of 4, maar ook als ‘Vakman Techniek & Gebouwde Omgeving’ op met een lijst waarmee je kunt aantonen wat je kennis, kunde en ervaringen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn