Ga naar hoofdinhoud

Wit-Russische verf op Nederlandse markt


Met een breed assortiment watergedragen verven van Wit-Russische makelij een plek op de schildersmarkt in Nederland veroveren. Dat is het doel van ondernemer Eduard van Biljouw, die hiervoor zijn bedrijf Verfunie is begonnen. “Vanaf eind mei bieden wij de schilder kwaliteitsverven voor lage prijzen en daarmee denken we het verschil te kunnen maken.”

Hoe komt een Nederlandse ondernemer terecht in de handel in Wit-Russische verf?  Eduard van Biljouw legt het uit. Hij is geboren in Amsterdam en werkte aanvankelijk in de bloemenhandel. Later stapte hij over naar de houthandel. Zo was de ondernemer onder andere zes jaar lang mede-eigenaar van een houtverwerkend bedrijf in Siberië.

Tegenwoordig woont Van Biljouw het grootste deel van het jaar in Wit-Rusland. “Mijn vriendin komt daar vandaan en het is een mooi land om te wonen”, verklaart hij. “Ik heb er door de jaren heen zowel privé als zakelijk goede contacten opgebouwd tot in de hoogste kringen.”

Verffabrikant

Zo kwam Van Biljouw een tijdje geleden – via een bevriende advocaat – in contact met de directeur van UnibudColor, de grootste verffabrikant van Wit-Rusland. “Het bedrijf heeft de hoofdstad Minsk als thuisbasis. Ook in Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en andere staten in die regio zijn hun muurverven en lakken razend populair”, zegt hij.

“Als een van de marktleiders staat UnibudColor in deze landen al decennialang bekend om hun milieuvriendelijke kwaliteitsverven. Nederland is een verfland bij uitstek. UnibudColor-producten zijn hier echter niet verkrijgbaar en daarom begon mijn ondernemersbloed te kriebelen. Ik zie marktkansen en begin daarom vanaf eind mei – na anderhalf jaar voorbereiding – onder de naam Verfunie een verkoopkantoor in Nederland.”

Harder (links) en Van Biljouw zien marktkansen voor Wit-Russische kwaliteitsverf in Nederland.

Prijs

Omdat Van Biljouw jaarlijks slechts enkele weken in Nederland vertoeft en hoofdzakelijk in Wit-Rusland woont, heeft hij Nico Harder in dienst genomen als zijn rechterhand. “Ik neem de dagelijkse gang van zaken binnen Verfunie op mij en krijg daarbij hulp van Eduard zijn dochter, die in Nederland woont”, zegt Harder. Zelf werkte hij voorheen jarenlang voor de firma InterFinish, bekend van de systeemwanden. “Ik ken dus het klappen van de zweep in de bouwkolom.”

De grote vraag is: waarom zou een Nederlandse schilder, die al jaren met de voor hem/haar bekende verfmerken werkt, straks ineens Wit-Russische verf gaan kopen? Van Biljouw beaamt dat dat niet logisch klinkt. “Toch geloven wij in het succes van de UnibudColor-verven, omdat wij de schilder deze kwaliteitsproducten goedkoop kunnen aanbieden. Vergeleken met de reguliere merken ligt onze literprijs gemiddeld 35 procent lager. Dat is niet niks en daarmee denken we de vakmensen over de streep te trekken. De inkoop bepaalt immers je winst als schilder.”

Marge

Van Biljouw legt uit waarom zijn bedrijf de verf zo goedkoop kan aanbieden in de lage landen. “In het algemeen liggen de prijzen in Wit-Rusland een stuk lager dan in Nederland. Dat verschil bedraagt gemiddeld -55 procent.“

Hij noemt een aantal voorbeelden. Restaurants zijn er 57% goedkoper, levensmiddelen 52% goedkoper, sigaretten 82% goedkoper en openbaar vervoer 92% goedkoper. “Ook verf is er niet duur. Juist daardoor kunnen wij, als Verfunie, de producten voor een aantrekkelijke prijs wegzetten in Nederland en zit er ook voor de grossier een aantrekkelijke marge op.”

Interieurverf van UnibudColor.

Verfunie is inmiddels begonnen om verfgrossiers te benaderen of ze UnibudColor aan hun assortiment toe willen voegen. “We hopen uiteraard ook bij de grotere verfgroothandels binnen te komen, maar ik denk dat we de meeste kans van slagen hebben bij de kleine, onafhankelijke verfgrossiers”, zegt Harder.

Daarnaast lonkt Verfunie naar de doe-het-zelf-markt. “Net als de grote verffabrikanten willen we ook graag verfafzet bij de bouwmarkten zien te bewerkstelligen.” Verfunie hoopt binnenkort zijn verkoopkantoor met verfdepot in Oldenzaal te openen. “Van daaruit kunnen we dan snel leveren aan onze afnemers”, zegt Van Biljouw. Hij is nu druk op zoek naar een verkoopmanager en verftechnische adviseurs om de markt straks optimaal te kunnen bedienen.

Vertrouwen

Van Biljouw en Harder benadrukken dat ze allesbehalve ‘luchtfietsers’ zijn die even snel geld willen verdienen in de verfbranche. “We zijn bij het opzetten van Verfunie niet over een nacht ijs gegaan en hebben een groot, Wit-Russisch verfconcern achter ons staan met veel knowhow en expertise (zie ook kader, red.). Dat geeft vertrouwen. Vanaf 2019 willen we VVVF-lid worden. Naar onze mening is er in Nederland een markt voor kwaliteitsverf die  aantrekkelijk laag geprijsd is. De toekomst zal moeten uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is. Vanaf eind mei hopen we onze producten in de schappen van verfgrossiers te hebben liggen. We willen ook productdemo’s gaan verzorgen bij verfgroothandels.”

Unibud-Verf in de badkamer.

 

UnibudColor

UnibudColor is een verffabriek die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw actief is. Aanvankelijk als Russisch staatsbedrijf. Na de onafhankelijkheid van Wit-Rusland, in 1991, vond privatisering van de onderneming plaats en sindsdien zag het de omzet in binnen- en buitenland flink groeien. “De westerling verwacht wellicht dat UnibudColor een ouderwetse verffabriek is, waarin de tijd heeft stil gestaan. Niets is minder waar. Het is een hypermodern bedrijf dat ook nog eens een high tech laboratorium heeft, waar voortdurend nieuwe, watergedragen verven worden ontwikkeld. Het Duitse BASF is een van de vaste grondstoffenleveranciers”, vertelt Van Biljouw.
De fabrikant uit Minsk brengt binnenkort ook een nieuwe siliconenkit op de markt, waar Verfunie mee denkt te kunnen scoren in Nederland. “Deze elastische afdichter is onder alle omstandigheden toepasbaar, ook onderwater. Deze kit gaan we de schilder voor een zeer aantrekkelijke prijs aanbieden”, vertelt Van Biljouw. Voor meer info zie www.verfunie.nl en www.unibud.by

UnibudColor staat in Wit-Rusland en omringende landen al jarenlang bekend om de watergedragen verven, aldus Van Biljouw.

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper