Ga naar hoofdinhoud

Workshop ‘spuitapplicatie’ Nimeto smaakt naar meer


Nimeto Utrecht wil het beroepsonderwijs versterken door haar opleidingen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Zo bood half april schildersbedrijf Corn. de Groot uit Bilthoven, samen met Spray Support uit Naaldwijk, Nimeto-studenten een op maat gemaakte ‘spuitapplicatietraining’ aan. Een interactieve workshop, to the point en met kennis en ervaringen uit de praktijk. Deze pilot smaakt naar meer.

Dave Flinterman geeft een student instructies in de methodiek van het spuiten

Het initiatief om deze workshop te organiseren, kwam van Pieter-Jan Bindervoet, eigenaar van Schildersbedrijf Corn. de Groot & Verfhuis in Bilthoven. Hij vertelt: “Wij werken als bedrijf veel samen met Nimeto. Per jaar komen hier diverse stagiairs om praktijkervaring op te doen in het aanbrengen van verf. Daarbij komen alle facetten van het schilderwerk aan de orde.”

“In toenemende mate werken onze schilders met spuitapparatuur in plaats van met de kwast en/of roller. Wij zijn gespecialiseerd in mechanische verfapplicatie op zowel steenachtige ondergronden als ook houten ondergronden. Tijdens de begeleiding van stagiairs ontdekten wij dat er weinig kennis en ervaring is als het gaat om verfapplicatie met spuitapparatuur. Om die reden hebben wij als schildersbedrijf extra scholing aangeboden in onze werkplaats te Bilthoven voor belangstellende Nimeto-studenten; een in-company workshop ‘spuitapplicatietraining’. Hiermee lok je als het ware de vakopleidingen naar je bedrijf.”

Praktijkgericht

Bindervoet vond gehoor voor zijn initiatief bij Jos van den Akker, docent en projectcoördinator van Nimeto. Van den Akker: “Een prachtig aanbod. Wij als mbo-opleiding willen veel uitdagingen zelf oplossen, terwijl buiten het schoolgebouw meer mogelijkheden liggen dan wij in eerste instantie zien. Onze studenten maken op school wel incidenteel kennis met verfapplicatie door middel van spuittechnieken, maar dat is één van de vele vaardigheden die wij de studenten willen aanleren. Zo’n specifieke workshop, naast het reguliere opleidingsprogramma, is een welkome aanvulling op praktijkgericht onderwijs. Het bereidt onze studenten goed voor op een snel veranderende arbeidsmarkt.”

Student Sanna Odolphy oefent tijdens de verfapplicatietraining in de spuitcabine

Spray-expert

Voor de nodige expertise op het gebied van spuitapparatuur heeft schildersbedrijf Corn. de Groot uitstekende contacten met Dave Flinterman, spray-expert bij Spray Support Naaldwijk. Flinterman beschikt over een grote dosis ervaring op het gebied van training, advies en projectbegeleiding met betrekking tot verfspuitapparatuur, aangevuld met de inkoop, verkoop, verhuur en service van Graco- en Wagner-apparatuur. Verder verzorgt hij bij Spray Support onderhoud en reparaties aan apparatuur voor mechanische verfapplicatie.

Flinterman: “Scholing in mechanische verfverwerking is echt noodzakelijk. Hadden vijf jaar geleden twee op de vijftien schildersbedrijven verfspuitapparatuur in hun bedrijf nu, in 2023, zijn dat er tien op de vijftien. Een echte metamorfose in de bedrijfstak. Daar moet je opleidingen bij betrekken, anders laat je teveel liggen richting de toekomst.”

Samen met Bindervoet (de Groot) en Van den Akker (Nimeto) werd een dagprogramma samengesteld om een zo praktisch mogelijke en interactieve workshop ‘verfapplicatie met spuitapparatuur’ te geven. Nadat de mogelijkheid om deze workshop te volgen kenbaar was gemaakt op Nimeto, werd een selecte groep van tien studenten samengesteld. Van den Akker: “Een mooie jonge enthousiaste groep die in zichzelf wil investeren en meer kennis wil opdoen over verfspuiten. Dit soort trainingen lijken mij, naast praktijkervaringen die ze opdoen tijdens de stage, van groot belang. In korte tijd leren de studenten technieken en manieren om met diverse soorten spuitapparatuur te werken.”

Programma

Flinterman: “In deze workshop proberen wij op een professionele en laagdrempelige manier het onderwerp te introduceren, waardoor de studenten veel kennis en vaardigheden uit deze sessie kunnen halen. Wij begonnen met een algemeen stuk theorie over verfspuiten, waarin onder andere duidelijk wordt waarom er voor verfspuiten gekozen kan worden. Vervolgens gaven wij uitleg over diverse manieren van verfspuiten – zoals HVLP/XVLP, AirCoat, Airless en  verwarmd spuiten – en waarvoor deze technieken geschikt zijn. Na ongeveer anderhalf uur theoretische kennis, stapten we over naar de praktijk. De studenten kregen uitleg over het opstarten, gebruik en schoonmaken van de spuitapparatuur.”

Tijdens het praktijkgedeelte werden ook instructies gegeven hoe je ondergronden moet beoordelen en voorbereiden. “We leren de studenten om productinformatiebladen te lezen, maar ook hoe je verven op de juiste viscositeit brengt”, vervolgt Flinterman. “Daarna besteedden wij aandacht aan het instellen van de spuitapparatuur. Dan doen wij eerst met water, in plaats van verf, om zo gevoel te krijgen hoe de spuitapparatuur werkt. Welke spuittip, nozzle, luchtdruk en materiaaldruk gebruik ik? Allemaal aandachtspunten die van belang zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Bovendien schenken wij in de workshop aandacht aan veiligheid en milieu, want iedere organisatie is verplicht zorg te dragen voor veilige werkomstandigheden en een goed milieubeheer.”

Dave Flinterman van Spray Support gaf tijdens de workshop aan de groep ‘jong talent’ via theorie inzicht in het spuiten van verf

Praktische invulling

De praktische invulling werd verzorgd door Bindervoet van Schildersbedrijf Corn. de Groot. Met een airless verfspuitapparaat werd buiten geoefend op de zijkanten van een container, waarbij eerst gebruik werd gemaakt van water in plaats van verf. Bindervoet liet de drukopbouw, de vernevelingstechniek en de methodiek van het spuiten zien. Daarna kregen de studenten de mogelijkheid om te oefenen met spuitappartuur in de spuitcabine binnen. Flinterman gaf tekst en uitleg over de juiste temperatuur om verf te verwerken, viscositeit, laagdikte en gelijktijdig vertelde over ventilatie, filtering en verlichting die nodig zijn tijdens het spuiten.

Leerzame ervaringen

Na afloop van de workshop delen enkele studenten hun ervaringen. Mandy van Huisstede: “Tijdens mijn stageperiode heb ik veel mogen werken met kwast en roller, hartstikke leuk. Ook werd in het stagebedrijf gewerkt met airless-apparatuur, maar mijn begeleider vond het veel te spannend om een stagiaire te laten spuiten. Ik ben heel erg blij dat ik met deze workshop alsnog kennis heb mogen maken met spuitapplicatie.”

Senne Harbers: “Volgend schooljaar heb ik een stageplek bij defensie, legervoertuigen spuiten. Ik ga ervan uit dat daar met lucht gespoten gaat worden, maar mooi dat ik in deze training heb mogen werken met airless-apparatuur. Zo kan ik extra vaardigheden met verschillende spuitapparatuur opdoen. Het is een waardevolle aanvulling op het lesprogramma van de school.” Medestudent Kilian van Rooij vult aan: “Buiten schooltijd werk ik wel eens met een airbrush. Mooie decoraties maken op kleine schaal. Maar met airless-apparatuur werken, is heel andere koek!”

De praktische invulling werd verzorgd door Pieter-Jan Bindervoet, waarbij buiten eerst met water werd geoefend op de zijkanten van een container

Meer mogelijkheden

Docent en praktijkcoördinator Van den Akker is eveneens enthousiast. “Het is boeiend om via een workshop op locatie kennis en vaardigheden over het spuitproces te krijgen van praktijkmensen met passie voor hun werk. Vooral omdat je in contact komt met een grote dosis ervaring van beide instructeurs. Door het volgen van een spuittraining kregen de deelnemers goede begeleiding en advies over de spuitapparatuur, zodat zij efficiënt en veilig kunnen werken. Na afloop ontvingen de studenten een certificaat van deelname.”

Van den Akker ziet meer mogelijkheden om extra scholing in-company aan te bieden. Daarvoor wil Nimeto intensiever samenwerken met bedrijven om specifieke workshops buiten school te organiseren. “Ons onderwijsteam heeft al weken ingepland om extra activiteiten buiten het curriculum te organiseren, zoals gastlessen, excursies en workshops. Dat zijn vier weken per schooljaar. Ik ben benieuwd of ook andere bedrijven leuke ideeën hebben. Ze mogen contact met mij opnemen.”

Initiatiefnemer Pieter-Jan Bindervoet, eigenaar van Schildersbedrijf Corn. de Groot & Verfhuis Bilthoven, gaf praktische uitleg over het werken met verfspuitapparatuur

———————————————————————————————————————————-

Pilot
Half april kwam een geselecteerde groep studenten naar schildersbedrijf Corn. de Groot in Bilthoven. Voor zowel Nimeto als de betrokken bedrijven is deze manier van samenwerken een pilot om de ontwikkelingen van spuitapplicatie in de branche richting vakonderwijs te implementeren. “Wij willen de studenten nieuwsgierig maken en prikkelen om kennis en vaardigheden op te doen over spuitprocessen. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor: het doorgeven van de technische kennis op het gebied van kwaliteitsverbetering met de nieuwste ontwikkelingen in de schildersbranche”, zegt directeur Pieter-Jan Bindervoet van het Bilthovense schildersbedrijf.
Dave Flinterman, spray-expert bij Spray Support Naaldwijk: “Je moet je apparatuur leren kennen en weten om te gaan met een verfspuitinstallatie. Juist met mechanische applicatie verkrijg je een strak eindresultaat en maak je snel veel meters. Maar spuiten heeft ook eigen aandachtspunten in voorbereiding en applicatie”, gaf hij de studenten mee. “Daarvoor zijn kennis en een logisch stappenplan nodig.” Flinterman ging tijdens de korte theoretische uitleg eveneens in op het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, veiligheid en het noodzakelijke periodieke onderhoud.
———————————————————————————————————————————-

Het bedrijfspand van schildersbedrijf Corn. de Groot & Verfhuis Bilthoven waar de workshop  spuitapplicatie werd gehouden

Foto’s: Gerrit Spruyt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn