Ga naar hoofdinhoud

3D-printen en robotkwasten


Gaan robots de schilder bijstaan bij het uitvoeren van zijn werk in de bestaande bouw? En kan een 3D-printer behulpzaam zijn bij houtrotrenovatie? Deze toekomst is wellicht minder ver weg dan u denkt.

Eigenlijk is het best opmerkelijk. De techniek om met behulp van een kwast beschermlagen op een oppervlak aan te brengen dateert al van ver voor onze jaartelling. Er zijn weliswaar mechanische spuittechnieken ontwikkeld, maar die beperken zich vooral tot de auto- en timmerindustrie. In de gewone schilderspraktijk blijkt de angst voor overspray of het opzien tegen afplakken belangrijke remmers voor een doorbraak.

Besnijdwerk

Wat zou het mooi zijn als je een robot had die zowel mooi besnijdwerk als een egale laagdikte op locatie kan aanbrengen. Spuitrobots zijn in de auto- en timmerindustrie onder gestandaardiseerde omstandigheden inmiddels ingeburgerd. En de Amerikaanse marine en het Amerikaanse National Shipbuilding Research Program werken aan de ontwikkeling van robots die verflagen kunnen inspecteren, stralen en aanbrengen op plekken die moeilijk door schilders zijn te bereiken. Maar een bestaand kozijn wordt nu nog in de verf gezet met een kwast.

3D-printen

De ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen gaan razendsnel en inmiddels zijn ook de eerste initiatieven in de bouw zichtbaar. Het Chinese bouwbedrijf WinSun Decoration bouwt met behulp van een 3D-printer huizen waarvan de muren bestaan uit lagen beton die gerecycled bouwafval, industrieel afval en glasvezels bevatten. Sinds vorig jaar werken bouwbedrijf Heijmans en DUS Architects samen aan de realisatie van de 3D-geprint grachtenpand in Amsterdam. Heijmans is, samenmet MX3D, ook betrokken bij een brug die wordt gemaakt via 3D-printtechnologie met behulp van zesassige industriële robots .

Houtrotreparatie

Maar in de onderhoudswereld is 3D-printen nog onontgonnen terrein. Maar daarin komt nu verandering als het aan het Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud (KCDO) ligt. Samen met houtrotreparatiespecialist Repair Care en studenten van het Innovatielab van de Hogeschool van Amsterdam wordt verkennend onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van 3D-scannen- en printen bij houtrotreparaties. Het leuke is dat, door ‘vreemden’ met een frisse blik naar ons vakgebied te laten kijken, er hele nieuwe inzichten ontstaan. U leest er alles over in nummer 7-2015 van Eisma’s Schildersblad, dat op 7 juli verschijnt.

Innovatieprogramma

Dit verkennend onderzoek maakt deel uit van een innovatieprogramma dat KCDO heeft opgezet In samenwerking met diverse bedrijven in de onderhoudsbranche. Het eerste deel van het innovatieprogramma omvat, naast 3D-printen van houtreparaties, robotisering van de kwast en nieuwe schuur- en reinigingstechnieken.

Goed voor imago

Grote kans dat de schilder op de steiger deze ontwikkelen als een bedreiging ziet. Maar niets is minder waar. Naast de voordelen op het gebied van efficiency en qua duurzaamheid zou de grote verdienste van introductie van deze technieken wel eens kunnen zijn dat daarmee op termijn de instroom van jonge schilders wordt bevorderd. Jongelui willen nu eenmaal graag met nieuwe technieken werken. 3D-printen en robotisering zijn ‘sexy’ en daarmee goed voor het imago van de totale sector.

Eén reactie op “3D-printen en robotkwasten

  • Ondanks dat dit een grote werkgroep werkloos gaat maken is dit een ontwikkeling die goed is voor het schildersvak. Het is mogelijk om je te specialiseren in je schildervak en daar wordt je alleen maar beter van!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan