Het lijkt nog ver weg, maar over twee maanden – op 1 februari 2014 – valt genadeloos het bijltje. Is uw bedrijf al SEPA-proof? Ik hoop het en zo niet, dan is snelle actie gewenst.
Banken zijn al jaren mee bezig om klaar te zijn op het uur ‘U’. Maar de overstap op het gestandaardiseerde Europese betalingsverkeer kan ook een grote impact hebben op individuele bedrijven. De effecten worden echter door veel ondernemers onderschat; het is namelijk meer dan alleen een langer rekeningnummer.
Complexer
Zonder dat het grote publiek het echt merkt, voltrekt zich momenteel achter de schermen een enorme verandering in het betalingsverkeer. “Een verandering die groter en complexer is dan de invoering van de euro, alleen minder zichtbaar. Er komt meer bij kijken dan bedrijven denken”, stelt Bernard Juffermans, die namens De Nederlandsche Bank het SEPA-project leidt, in een artikel over deze problematiek dat is te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 15-2013. Het is dus belangrijk dat u zich aIs ondernemer afvraagt: is mijn bedrijf voldoende voorbereid op SEPA?
Incasso’s
Schilders- en onderhoudsbedrijven die op 1 februari nog niet ‘over’ zijn, kunnen geen gebruik meer maken van het nationale betalingsverkeer. De betaling van een klant wordt door de bank niet geaccepteerd als een International Bank Account Number (IBAN) ontbreekt.
Naast het verplicht gebruik van IBAN en BIC in betaalopdrachten, zijn andere kenmerken van deze overstap op SEPA: een nieuw XML-formaat voor aanleveren betalings- en incasso-opdrachten, de introductie van de grensoverschrijdende incasso (SDD) en de plicht van de incassant om incasso’s enkele dagen van tevoren aan te kondigen bij de geïncasseerde. De huidige rekeningnummers en standaarden voor overschrijvingen en incasso’s zijn vanaf 1 februari 2014 onbruikbaar.
IBAN Impact Check
Om te zien wat er gaat veranderen en hoe lang de doorlooptijd is, kunt u de IBAN Impact Check doen. Dit is een checklist met acht korte vragen die na beantwoording direct een rapport met te ondernemen acties biedt. Ook kunt u een IBAN impactanalyse doen. Dat levert een uitgebreid rapport aan de hand waarvan alle processen binnen een bedrijf doorlopen kunnen worden. Deze analyses zijn te vinden op www.overopIBAN.nl.