Ga naar hoofdinhoud

Beroemde behangers


Twee vakmensen uit de schildersbranche zijn deze week, afzonderlijk van elkaar, landelijk in het nieuws gekomen. Beide zijn behangers pur sang, die veel van hun vak houden. Maar juist nationale bekendheid hebben gekregen door hun hobby: de ene behanger als muzikant, de ander als mede-eigenaar van een voetbalclub. De zanger is deze week begonnen aan een landelijke theatertoernee, van de voetbalfanaat gaat deze week een bioscoopfilm over zijn club én zijn rol als mede-eigenaar in première.

De zingende behanger is Rudi van den Berg uit Amstelveen. De geboren Hagenees begon in de jaren 60 met zingen onder de artiestennaam Ritchie Clark in de groep The Ricochet. Zijn band trad op 8 augustus 1964 op tijdens het legendarische optreden vanThe Rolling Stones in het Kurhaus in Scheveningen.

Kort hierop maakte de band een doorstart als The Motions. The Motions zou uitgroeien tot een van de populairste Haagse beatgroepen van de jaren 60. In de afgelopen decennia verdween Van den Berg enigszins uit beeld in de muziek, verdiende hij de kost als behanger en werd zijn carrière als zanger vooral een bijzaak.

Totdat onlangs journalist Johan Derksen hem en nog een aantal nationale popsterren uit de 60thies uit de vergetelheid haalde. Hij is in Nederland bekend als de nummer 1 voetbalanalist. Waar Derksen echter het meest vanaf weet is muziek, met name blues en de rock & roll van de jaren 60. Daarom maakte een tv-serie over de ‘vergeten’ sterren en daaruit vloeide vervolgens het idee voort om samen een avondvullende muziekavond te organiseren.

Die andere sterren zijn Frans Krassenburg, Theo van Es, Johnny Kendall, Jan de Hont en Hans Vermeulen & The Clarks. Onder de titel ‘Johan Derksen & de Pioniers van de Nederpop’, de Haagse Nederpop wel te verstaan, gaan Van den Berg en zijn muzikale kompanen nu langs de Nederlandse theaters. Tot nu toe trekken ze volle zalen en zijn de reacties positief.

De generatie die een halve eeuw geleden de hitparades aanvoerden, blijken nog steeds uitstekende optredens te geven over heel Nederland. Derksen praat de optredens aan elkaar. Van den Berg heeft het er druk mee. Overdag is hij nog volop aan het behangen, ’s avonds beklimt hij de bühne en laat hij zijn gouden strot horen.

Swansea

Een andere behanger, John van Zweden, is deze week eveneens in het nieuws. Hij zag maandagvond in de Haagse cinéma Pathé Buitenhof de film ‘Jack To A King’ de Nederlandse première beleven. Deze film vertelt het succesverhaal over Swansea City, de Engelse profvoetbalclub die in 2002 nog bivakkeerde in de onderste regionen van het Britse betaalde voetbal, maar nu een toonaangevende club in de Premier League is.

Mede met dank aan John van Zweden, die 13 jaar geleden, samen met een aantal Britten, 50.000 pond de man investeerde om de club van de naderende ondergang te redden. Swansea is nu een topclub. Het bijzondere verhaal over de redding van de club is nu verfilmd door de BBC en er zijn onder andere opnamen gemaakt van Van Zweden in Den Haag, waar hij nog steeds een succesvolle behangzaak runt (foto). Zweden van

Zo zijn de twee kleurrijke Haagse behangers Van den Berg en Van Zweden op uiteenlopende wijze uit de anonimiteit getreden. Er is echter één groot verschil. Voor Van den Berg zal de muziek altijd een bijzaak blijven, omdat hij er simpelweg niet van kan bestaan. Voor Van Zweden is de behangzaak inmiddels min of meer een hobby geworden, want als hij zijn aandelen in Swansea City nu zou verkopen, is hij in een klap miljonair.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn