Houtrot repareren
Allereerst wil ik zeggen dat ik een verleden heb bij het bedrijf Repair Care. We hebben nog steeds contact en ik pas hun spullen veel toe in de praktijk. Dat gezegd, ik gebruik ook regelmatig het spul van concurrenten en ik ben op de hoogte van wat er op de markt is en van de techniek. Goed. Wat is er nieuw aan dit product? Eigenlijk helemaal niets! Voor de gebruiker dan. Ik heb op de bouwbeurs in Utrecht een demoblok mogen vullen met deze nieuwe biobased reparatiepasta. Wat me opviel is dat de verwerking mij erg deed denken aan de verwerking van de DRY FLEX 4 en 16. Waarschijnlijk als je ze echt direct naast elkaar gebruikt zal je best wat kleine verschillen kunnen vinden maar zoals ik het nu gebruikte was het gewoon DRY FLEX©. Ook de spelregels voor gebruik zijn hetzelfde. Slecht hout verwijderen, fixen, deppen, aanbranden, opbouwen, afmessen, gewoon zoals we het altijd doen. Niets nieuws onder de zon, wel zo makkelijk!
Nieuw
Wat is dan het grote verschil? Het grote verschil is hoe deze epoxy is gemaakt. De grondstoffen. In een wereld waarin we afscheid moeten nemen van fossiele grondstoffen is Repair Care er in geslaagd om het aandeel fossiel in dit product flink terug te dringen. Deze zijn vervangen door biomassa. Grondstoffen met een plantaardige oorsprong. Dit betekent dat deze grondstoffen oneindig beschikbaar zijn. En veel minder vervuilend. Maar liefst veertig procent van de inhoud van de set is biobased. Dat is een grote stap voorwaarts in een niche waar dit nog nauwelijks speelt.
Tussenoplossing
Toch noem ik het een tussenoplossing. Ik ben erg blij met de gezette stappen maar weet ook dat er achter de schermen gewoon doorontwikkeld wordt. De markt en ook de commercie vragen om duurzame vervolgstappen. Ik ken Repair Care als een innovatief bedrijf dus ik twijfel er niet aan dat die vervolgstappen er komen. Nog hogere percentages, nieuwe producten, recyclen van lege kokers, wie zal het zeggen. Zonder tussenoplossingen geen einddoel (100% biobased) dus deze BIO FLEX™ epoxy zal dit buitenseizoen mijn standaard worden voor houtrotreparaties. Ik vermoed de duurzaamste optie op dit moment.
Richard,
Toch maar even buiten de box kijken ( i.p.v. Repair CARE) heb je al gedacht Polyfilla Pro te bellen voor een afspraak en demo…Erik Verboom geeft graag ondersteuning en uitleg, 06-15479163
Hoi Levert, bedankt voor je reactie.
Zie Alinea twee: “ik gebruik ook regelmatig het spul van concurrenten en ik ben op de hoogte van wat er op de markt is en van de techniek”. Daar hoort ook Polifilla bij.
Richard,
Het nadeel van epoxy is dat het afsluit. Houtrot ontstaat vaak op een al kwetsbare plek. Door dan epoxy in te zetten is de kans op rot erboven aanwezig en ik zie dat maar al te vaak gebeuren! Zelf gebruik ik dan zoveel mogelijk 1-to-fill. Een grotendeels natuurproduct wat wel ademt en dus niet afsluit. Het is soms wat lastiger te verwerken en heeft meer tijd nodig om te hechten/drogen, maar iig duurzaam!
Groet Tiny
Beste Tiny.
Zou je mij wat meer kunnen vertellen over je ervaringen met 1tofill. Wil het eigenlijk ook gaan gebruiken, maar wil zeker weten dat het goed verlijmd ivm grotere deelreparaties waar ook de (hoek)verbinding belast wordt, draaiend raam met dubbel glas bijv.
Verder vraag ik mij af of het enigszins flexibel is, de werking van verschillende delen van het hout, goed op kan vangen zonder scheuren etc.
Groetjes,
Wijnand