Ga naar hoofdinhoud

Buitenlandervaring


In tegenstelling tot veel andere beroepen bestaan er voor jonge schilders niet of nauwelijks mogelijkheden om in het buitenland werkervaring op te doen en zo het blikveld te verruimen. De schilderprojecten in Franse kerken door Nimeto- en SintLucasstudenten zijn bekend, maar daarmee houdt het al snel op in onze sector.

Voor jonge vaklieden die graag eens buiten Europa de handen uit de mouwen willen steken, doet zich nu – dankzij de Duitse EURwanda Handcraft Foundation (EHF) – een unieke kans voor.

Onder het motto ‘Rwanda2021; We share skilled Handcraft’ organiseert deze stichting volgend jaar februari een educatief uitwisselingsprogramma voor jonge (leerling)schilders en andere bouwvaklieden naar het Afrikaanse land Rwanda.

In totaal 121 Europese vakmensen (tussen 18-35 jaar) kunnen mee om er twee weken lang op elf locaties aan sociale projecten te werken, samen met Rwandese (aankomende) vakgenoten.

Rwanda

Rwanda is een van de armste, dichtstbevolkte, maar ook veiligste Afrikaanse landen. In de bouw- en schildersbranche aldaar bestaat vooral een groot tekort aan materialen en geschoolde ambachtslieden.

Het EHF-project koppelt jonge, gekwalificeerde, Europese ambachtslieden en leerlingen in hun laatste jaar van een vakopleiding aan sociale projecten in het land. Doel is om jonge Rwandezen een toekomstperspectief te bieden door hen de mogelijkheden van het (schilder)ambacht te laten zien en zelf te leren van de uitwisseling.

De EHF verwacht dat diverse Nederlandse deelnemers zich zullen aanmelden. Dat kan via www.rwanda2021.org. Kosten: zo’n €2.000 per persoon. Ik denk dat het uitwisselingsproject een leerzame en verrijkende ervaring wordt voor de deelnemers.

Behalve dat ze een uniek Afrikaans ‘avontuur’ beleven, biedt het hen een mooie kans om individueel en als team beroepservaring op te doen en vaardigheden en sociale competenties verder te ontwikkelen.

Daarnaast opent de één-op-één samenwerking met lokale (aankomende) vakmensen hun ogen voor een andere cultuur en leefwijze. Grijp deze ‘once in a lifetime’-kans, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn