Het jaar is nog maar net begonnen, maar het viel mij op dat meteen al twee circulaire bouwprojecten in de schijnwerpers stonden. Begin januari reikte woningcorporatie De Woonplaats de eerste sleutels uit van een aantal circulair gebouwde huurwoningen in Enschede. Een primeur in de regio Twente. Zeven samenwerkingspartijen, waaronder schildersbedrijf Gebr. Van der Geest, voerden het project uit.
Diverse materialen van gesloopte woningen zijn hergebruikt. Zo dient oude dakisolatie nu als isolatie van de begane grondvloer. Oude betonwanden zijn hergebruikt als keerwand voor de fundering. Ook de witte Trespa gevelbekleding aan de buitenzijde, de kozijnen en dorpels kregen een tweede leven. Het bijzondere aan circulair bouwen is dat de toegepaste materialen over vijftig jaar nog steeds geen afval zijn, maar wederom kunnen worden hergebruikt.
Het tweede project is in Monnickendam, waar op 11 januari de aftrap was van de bouw van een circulair houten woongebouw, MDAM, waarin 62 appartementen komen (zie afbeelding). Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat en niet uitstoot. MDAM reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten, stelt architect Finch Buildings.
Om circulaire gebouwen duurzaam af te werken, moet ook de schildersbranche mee in de ‘circulaire vaart de volkeren’. Daarvoor is het sterk afhankelijk van de verfindustrie die de komende tijd verder moet verduurzamen en invulling geven aan de circulaire economie door fossiele grondstoffen in hun producten te vervangen door hernieuwbare en afbreekbare alternatieven.
Wat dat betreft kwam AkzoNobel vorige maand met bemoedigend nieuws dat het een manier heeft gevonden om uit biomassa (en dus niet uit fossiele grondstoffen) duurzamere bindmiddelen te maken. Hopelijk volgen er snel meer van zulke mooie innovaties in de verfkolom.