Grondstoffen worden duurder en raken op. We moeten onze economie anders inrichten en circulair gaan denken. In dat kader komen diverse initiatieven op gang. Zo hebben de Noord-Hollandse wooncorporaties Kennemer Wonen en Woonwaard net besloten om zoveel mogelijk gerecyclede materialen toe te passen in hun huurwoningen.
Als er iets vervangen moet worden, bijvoorbeeld binnendeuren, sanitair, hang- en sluitwerk of een kraan, dan worden deze materialen verwijderd, opgeknapt en opnieuw gebruikt. Vaak zijn ze of delen hiervan nog prima in orde, maar ziet het er van buiten verouderd of verkleurd uit.
Na een professionele opknapbeurt is daar niets meer van te merken en kunnen de materialen nog vele jaren mee. Bouwbedrijf Kesselaar & Zn helpt Kennemer Wonen en Woonwaard om het toepassen van circulaire (bouw-)materialen mogelijk te maken. Volgens de corporaties draagt hun nieuwe werkwijze op praktische wijze bij aan CO2-reductie in onderhoudsprocessen.
Steeds meer corporaties gaan op deze toer. Zo lieten Ymere en Rochdale recent een pilot uitvoeren hoe je hout, dat vrijkomt bij woningrenovaties, opnieuw kunt gebruiken. Een materiaal dat nu nog te vaak in de afvalverbrandingsinstallatie belandt, terwijl het een hoge hergebruikpotentie heeft.
Als co-makers leverden de vastgoedonderhoudsbedrijven Lenferink en Rutges Vernieuwt hiervoor hout uit woningrenovatieprojecten aan. De markt lijkt rijp te zijn voor circulair renoveren.
Met ruim 30 procent van de totale woningvoorraad in hun bezit, kunnen corporaties hierin een voortrekkersrol nemen. Het vraagt van de uitvoerende bouw- en vastgoedonderhoudsbedrijven om anders te denken, over de grenzen van het eigen bedrijf heen te kijken en samen te werken. Zo ontstaan nieuwe ideeën en businessmodellen.