Daar is tie dan. De drastisch vernieuwde watergedragen zijdeglanzende aflak voor binnen gebruik van Sigma. Omdat ze vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn heeft ook het blik van de primer een nieuw jasje gekregen maar het is de aflak waarvan de inhoud aan een grondige metamorfose is onderworpen. Sigma is apetrots en vol van vertrouwen. Op de commerciële zenders zijn zelfs reclamespotjes te zien en dan kan een test van een willekeurige professional niet achterwege blijven.
De nieuwe Nova
In feite is dit een dubbele beschrijving maar omdat de Nova van Sigma een soortnaam is kan de titel er nog net mee door.
De eerste vraag die dan bovenkomt is wat er dan zo vernieuwd is. Sla ik de wervende folder, die wij van de opvallend keurige chauffeur van het Sigma Service Center (tip voor alle leveranciers!) uit Eindhoven meekregen erop na dan moet je van goede huizen komen om de feitelijke verschillen te ontdekken.
Voor een leek of de wat minder geïnteresseerde professional zijn de technische termen die de vernieuwing begeleiden tamelijk lastig te doorgronden maar ik zal een poging wagen.
De LTA+ technologie
Lipophobic Technologie voor polyurethaan-acrylaten (en Pu alkydemulsies) is de betekenis achter LTA en om het allemaal iets eenvoudiger te maken: lipophobic betekend in gewoon Nederlands vet afstotend. Eigenlijk niet zò moeilijk maar zonder Engelstalige benamingen kun je kennelijk geen verf meer verkopen. Die + staat voor de vernieuwing.
De folder maakt ook gewag dat deze verf ideaal is in combinatie met het Sigma QDS-systeem. Op de site van Sigma komen wij er achter dat dit staat voor Qiuck Drying System. Hierbij worden infra-rood lampen ingezet voor snellere droging onder bijvoorbeeld lastige nieuwbouw projecten in de winter. Alle Nova verfsoorten zijn hiervoor trouwens geschikt.
Wat ook weer nieuw is wordt aangekondigd als het Dubokeurmerk. Dubo staat in dit geval voor Duurzaam Bouwen.
“Het DUBOkeur is een keurmerk wat aantoont dat een bouwproduct tot de meest milieuvriendelijke producten in een bepaalde toepassing behoort. Aan de hand van een milieukundige Levenscyclusanalyse (LCA) wordt op een onafhankelijke en wetenschappelijk wijze aangetoond hoe een product op gebied van duurzaamheid scoort t.o.v. soortgelijke producten.” (citaat Sigma)
De praktijktest
Wij nemen voor deze praktijktest het jaren zeventig woonhuis van (alweer) een arts, zijn vrouw en hun twee kinderen. Er wordt volop geleefd en alle binnendeuren met kozijnen en de metalen trap spil (waaraan iedereen zich vasthoudt) vertonen ernstige sporen van slijtage. De oude synthetische verf is of vergeeld of nagenoeg van de trap spil verdwenen.
Zoon en dochter bevinden zich in de fase van basis- naar de middelbare school en voor wie ermee bekend is; kinderen slopen alles en zeker verf.
Een dubbel zo goede reden om de nieuwe Nova van Sigma hier te testen.
De voorlopige uitslag
Ik sla de nodige voorbewerkingen even over want met een beetje fantasie kan elke schilder zich de talloze vast gevreten plakbandjes op de kinderkamer- keuken- en kastdeuren wel voorstellen. Krap- en schuurmiddelen, thinner en MEC. Alles, inclusief nitrile handschoenen, moet ik uit de bus halen om die rommel te verwijderen.
Nawassen met scotch-brite schuursponsjes in een oplossing van bijvoorbeeld Pro-Gold verfreiniger is dan zeer aan te bevelen en als dat allemaal gebeurd is kan de primer worden aangebracht.
De Nova primer is niet bijzonder veranderd maar ze hecht nog steeds als een tierelier. Na nauwelijks drie uur is ze strak egaal mat en zichtbare oneffenheden zijn, zonder omliggende onthechting perfect weg te schuren.
En dan die nieuwe Nova Satin
In een woning met radiatoren is de lucht (in de winter) gortdroog. Watergedragen aflak krijgt nauwelijks de tijd om te vloeien. De vernieuwde Nova Satijn heeft een iets langere open tijd maar in dit soort omstandigheden niet echt merkbaar.
Op advies van accountmanager Jos Broekx kun je het beste een pietsie water aan de verf toevoegen. De uitgebalanceerde verhoudingen van de verf worden dan niet verstoord en de kwaliteit blijft gegarandeerd.
Er zijn drogingsvertragers in de markt maar Sigma zal die, uit garantieoverwegingen, niet aanbevelen.
En ja, tot slot de levensduurverwachtingen. Daarvoor moet ik een blik werpen in mijn glazen bol maar als Sigma zwaar inzet op die onverwoestbare, keiharde eindlaag, kan die er alleen maar op vooruit zijn gegaan.
Hallo
Ik was bezig met een reactie maar er ging iets mis
Mijn eerste ervaring met de NovaLTA+ is was verrassend, ik had een beschadigde maar mooi gladde ondergrond, ik informeer de klant dat het resultaat met watergedragen verf ets minder glad zal zijn ,in het verleden is er met oplosmiddel rijke verf geschilderd,ik werd dan ook blij van het resultaat van de vernieuwde Nova. Door dit product heb je weer het gevoel dat je het gewenste resultaat kunt bereiken zonder dat je erg je best moet doe met de kwast meer zoals bij de synthetisch verf dus ik zeg probeer deze verf en voel je weer de vakman.
Groeten WimEbbers