Ga naar hoofdinhoud

De olifant en de kamersteiger


Sja, als niemand het dan doet, zal ik er zelf dan iets van vinden? Er staat een olifant in de kamer. Zo'n onderwerp waar iedereen wel van weet maar niemand over begint. En dat onderwerp is de nieuwe regels voor kamersteigers. Die zijn namelijk best wel lastig.

Nee, ik geloof ook niet dat de Arbeidsinspectie (die gelukkig weer gewoon zo genoemd mag worden) het pand zal binnenvallen waar jij toevallig net op je rolsteigertje het plafond staat te rollen of ornamenten aan het uitsteken bent ofzo. Maar sta je dat te doen bij een wat grotere renovatie, in een museum of een bedrijfspand ofzo, of in de nieuwbouw, dan staan ze misschien wél voor je neus.

En dan moet je dus vanaf nu een toegangsluik hebben bij 1 meter hoogte. Eén meter! Boven die hoogte mag je niet meer op je knieëen je steiger op kruipen maar moet je onderdoor en dan zo door het luikje. Lastig.

En je moet rondom dan compleet tussen de stangen staan: kniebescherming, heupbescherming. Dat wordt dan een beetje raar hengelen als je vanaf die steiger de bovenkant van een muur wil schilderen. Lastig.

En als je bij een verdiepingsvloer, een balkon of een open trap aan het werk bent op die steiger, dan moet je rondom ook nog eens kantplanken hebben. Dat doe je over het algemeen buiten nog niet eens, op 12 meter hoogte. Wat trouwens ook niet mag. Lastig.

Het meest lastige lijkt mij nog dat je je rolsteiger niet alleen maar op zijn rem hoeft te zetten, nee, je moet hem van alle kanten stabiliseren met schuine schoren naar de grond. (steigermensen spreken van stabilisatoren, ik weet het). Dus steeds, he? Dus waar je nu het rollen van een rolsteiger optimaal kunt uitnutten door hem steeds een stukje door te trekken zul je nu steeds de (vooruit dan) stabilisatoren moeten losmaken, op- of wegklappen, steiger doorrollen en dan alles weer vast zetten. Lastig.

En het moet. Want het staat in de warenwet. Regels voor hogere rolsteigers gelden nu ook voor kamersteigers, alles tot 2,5 meter hoog waar je op kan staan en waar wieltjes onder zitten. En iedereen lijkt dat wel goed te vinden, ik hoor tenminste geen protest. Je kunt het negeren, natuurlijk. Maar stel: jij of een collega maakt een nare smak van twee meter hoogte. Dan zal iemand zich nu moeten verantwoorden waarom die steiger kon rollen/er geen leuning was aangebracht/er geen luik was om binnendoor te klimmen. Willen we dat met zijn allen? Nou ja, misschien wel. Zo raar klinkt het eigenlijk ook weer niet. Wel lastig.

3 reacties op “De olifant en de kamersteiger

  • Dave Westerlaken

    Protesteren heeft geen nut meer. De regels zijn er toch al door.
    Het werken met steigers wordt zo meer en meer moeilijker, haast onmogelijk gemaakt.

    Naar mijn mening is het ook wel een kwestie van gezond verstand gebruiken. En ik geloof ook niet dat er bij veel schilders stabilisatoren en leuningen op de kamersteiger komen bij een woonkamer plafond.

    Elk jaar komen er regels en normen bij. Het zal mij benieuwen wat er volgend jaar bij zal komen.

  • Jelle Zijlstra

    Jan Maurits,
    Je reactie heb ik gelezen, betreft het toegangsluik op 1 meter hoogte vanaf 0 meter begrijp ik is m.i.z. absurd. De wet- en regelgeving van rolsteigers/kamersteigers heb ik doorgelezen, maar deze regel kon ik niet ontdekken, mijn idee is op hogere werkvloer vanaf bijv. 4 meter verstandig. De overige regels kan ik mij indenken (maar hier ook kanttekeningen), maar voor binnenwerk niet altijd te realiseren (stabilisators) vooral in de hoeken wand en plafond). Zelf plaatste ik liefst een trap in de lengte ernaast voor opstap. Ook zijn er smalle vloerdelen 30cm breed voor opstap van binnenuit. In de praktijk heb ik regelmatig gehoord en gezien dat de meeste fout is dat men de kopse buitenkant beklimt, dan kan het fout gaan.
    Praktisch is mij ervaring dat kantplanken een bescherming is voor je gereedschap en materiaal op de vloerdeel. Zelf vind ik het prettiger een werkbakje op de kopse kan op te hangen. Voor mij zelf vond ik de kantplanken een belemmering in beweging en werkhouding. Mijn voorstel maak een stevig flexibel netwerk die je rondom kan plaatsen.
    Buitenwerk met smalle steigers 75 cm/90 cm breed, is stabilisatie en verankeren op grotere hoogte zeer belangrijk om veilig te kunnen werken.

  • Eppie Veenstra

    Ik denk dat mensen die deze regels uitvinden nog nooit op zo n steiger gestaan hebben kniebescherming en dan moet je op je knieën onder de steiger kruipen om in het luikje te komen, hoezo zeere knieën heupen bescherming ,als je op een kamersteiger staat heb je rondom altijd een stang de plafonds zijn 2,60 ,de meeste schilders 1,75 dus moet de plank op 50 cm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet


Naar archief >