De scholen zijn weer begonnen is een van de bekendste campagnes van Veilig Verkeer Nederland. Maandag 18 augustus startte de actie in het noorden van Nederland, de komende weken volgen de overige regios. Opletten dus! Maar schoolbesturen en schilders- en onderhoudsbedrijven moeten vooral 1 januari 2015 in de gaten houden. Al is eigenlijk nu al actie gewenst.
Angel
En daar zit ´m nu net de angel. Je kunt en mag van een schoolbestuur veel verwachten, maar niet dat het verstand heeft van vastgoedbeheer en –onderhoud. En financiële ruimte om middels een facilitair manager deze expertise in huis te halen, is er niet. Hierin schuilt een risico, waarvan we in de toekomst als maatschappij wel eens de rekening gepresenteerd kunnen krijgen. Wie niet de risico’s goed kan inschatten en de juiste keuzes maakt, kan later worden geconfronteerd met onbetaalbaar achterstallig onderhoud. Het gevaar bestaat dat dit op termijn te koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs, maar andersom is ook mogelijk.
Conditiemeting
De basisscholen hebben wel een jaar langer de tijd gehad om zich op deze situatie voor te bereiden (aanvankelijk zou de nieuwe wet per 1 januari 2014 ingaan), maar daardoor is de bestaande onderhoudssituatie bij de meeste scholen nog niet verbeterd. En toch is die uitgangssituatie van groot belang. Een slim schoolbestuur laat de huidige onderhoudstoestand van haar panden dan ook nú inventariseren. En als deze conditiemeting aangeeft dat er achterstallig onderhoud is, dan kan dat nu nog voor 1 januari met geld van de gemeente worden aangepakt.
Meerjarenplanning
Als ik zo om me heen kijk, zijn nog maar weinig schoolbesturen bezig met deze materie, als ze zich al bewust zijn van de datum van 1 januari 2015. Hier liggen dus duidelijk kansen voor schilders- en onderhoudsbedrijven. Niet alleen door de basisscholen te wijzen op de veranderende omstandigheden en mogelijk werk binnen te halen om de onderhoudstoestand weer op orde te krijgen. Nee, veel meer nog om als partner van een school een meerjarenonderhoudsplan op te stellen, zodat een bestuur exact weet hoeveel geld er per kalenderjaar dient te worden gereserveerd en het schoolgebouw er ook in de toekomst altijd ‘fris’ bij staat. En goed onderhouden gebouw is immers het visitekaartje van een school en vaak blijkt de eerste indruk een doorslaggevend argument om uiteindelijk voor een bepaalde onderwijsinstelling te kiezen.
Informatie
OnderhoudNL heeft deze interessante markt ook ontdekt en biedt inmiddels met de website www.altijdgoedinonderhoud.nl/scholen collectieve promotie voor haar leden in dit marktsegment. Zowel voor schoolbesturen als onderhoudsbedrijven een bezoekje waard. Meer over de gevolgen van de nieuwe wet Onderwijshuisvesting is onder andere op de site van de Vereniging Nederlandse Gemeenten te vinden. De website van Asset Facility Management uit Uden bevat ook veel nuttige informatie: https://www.onderhoudscholen.nl/.
De vakantie is (bijna) over, de scholen beginnen weer, dus alle reden om hiermee direct aan de slag te gaan!