Ga naar hoofdinhoud

De steigeraar


Er zijn dagen geweest dat ik een hekel had aan steigers. Een tijdje geleden alweer en voornamelijk gebaseerd op de ‘goedgekeurde junk’ die de verhuurders met je meegeven. Voor wie het allemaal niet zo nauw komt zal er best wel mee te werken zijn maar net iets te vaak valt het verhuurspul onder de categorie net niet. Je weet ook nooit wat je meekrijgt en van het gesleep van- en weer terug naar de verhuurder kreeg ik zo langzamerhand een punthoofd.

Opslag
Losse steigeronderdelen in je magazijn opslaan plegen een behoorlijke aanslag op de beschikbare vierkante meters en elke keer stel je de aanschaf weer even voor je uit. De keuze is ook reuze dus voordat je weet wat je wilt hebben ben je alweer een jaartje verder. Ondertussen ben je zo vergroeit met je ladders dat het tig keer beklimmen ervan minder energie kost dan belopen van een trap naar de zolder.

Het in je uppie opbouwen van een steiger vergt enige tips & trucs en als je die niet weet is de drempel voor de aanschaf van je eigen steigermaterieel al huizen hoog. Tel daarbij op dat de gangbare steigers twee en een halve meter breed zijn en dien ten gevolge de bijbehorende platforms loodzwaar zijn en de drempel is al weer iets hoger.

Last but not least zijn de geldende arbo-veiligheidsmaatregelen waardoor de vanzelf dichtklappende platformluiken een groter risico zijn voor handen en hoofd dan de valbescherming waar ze voor bedoelt zijn. Deze scheef getrokken veiligheidswaan komt in tal van bedrijfsdisciplines voor en op de werkvloer hoor niet zelden dat je eerst de onzin ervan moet uitschakelen anders kun je er niet mee werken.

Eigen spul is goud waard.
Aan wat je huurt kun je niet sleutelen maar wat van jou is kan je aanpassen. Met gezond verstand uiteraard. Maar nog veel belangrijker is dat het materiaal je eigen wordt. De overbodige verrassingen van kromgebogen buizen, niet soepel werkende wielremmen en wat je verder aan malheur kunt aantreffen behoort dan tot het verleden.

Gaat het verhuurbedrijf uit van de zelfbedachte standaard bouwvakker – beer van een vent, metertje of twee lang, kilootje of honderd zwaar – en de bijbehorende steiger is ruim voorradig maar de praktijk is weerbarstiger.

Nu behoor ikzelf niet tot die categorie kolossen en gelukkig hebben sommige steigerfabrikanten dat ook ingezien.

DAS, Nederland
Een advertentie in een van onze vakbladen attendeerde mij, enige tijd geleden alweer, op een leuke aanbieding. Complete rolsteiger (75 cm breed en 2 meter platform lengte) mét bijbehorende aanhangwagen voor een ‘nice price’. Vooral die handige aanhanger gaf de doorslag.

Frank Hulleman, de eigenaar van deze groothandel is een aardige vent en brengt de spullen tot aan de voordeur en om een lang verhaal kort te houden, na enige omtrekkende manoeuvres met betrekking tot het opbouwen was ik om. Van een vastgeroeste ladderbeklimmer (ik doe ze niet weg hoor) transformeerde ik tot een overtuigde steigeraar.

En op die handige aanhanger kan ik dus nu twee types steigers kwijt: de 75 én de 135 variant. Compleet met acht wielen, 24 schoren, zes platforms en vier stabilisatoren en de kantplanken niet te vergeten. In m’n uppie aan de bus te koppelen en op te bouwen.

Slot van het liedje
Twee steigers lijkt wat overdreven maar dat het soms handig is bleek vandaag. De smalle staat in de tuin en de brede op de oprit. Het lijkt een hoop werk maar als je met je Festool RO 125 – met stofafzuiging – de boeiboorden van de daklijsten te lijf moet gaan op zes meter hoogte wordt onbegonnen werk ineens een stuk leuker.

Vraagt Susan, de jonge moeder van het opdracht gevende echtpaar tijdens de koffiepauze ‘wordt je nou niet moe van dat opbouwen elke keer?’

‘Als ik moe ben, Susan, dan is dat op het eind van de dag en ga ik naar huis en kom ik morgen weer terug.’

3 reacties op “De steigeraar

  • Hallo Bas,
    Nu je zo’n mooie steiger hebt, kun je hem beter ook gebruiken als valbeveiliging ter hoogte van de dakkapel. Hoe je nu staat te werken is niet uit het steigertijdperk, maar van ver daar voor. Zelfs het zien van de foto geeft je al kans op een boete die vele malen hoger is dan de aanschaf van een dakkapelsteiger zou kosten. Mijn advies:plaats een andere foto bij het artikel. Wat betreft je veiligheid, daar ga ik niet over.
    Maar wees voorzichtig.

  • Will, dank voor je opmerkingen. Als ik de steiger daarvoor kan gebruiken zal ik dat ook zeker doen. Wat je op de foto niet goed kan zien is de uitbouw van de erker en het balkon waardoor de steiger te ver van de daklijst komt te staan. Een gat van veertig centimeter vind ik teveel. De al jaren, door de vorige bewoners niet meer onderhouden tuin, was naar mijn beoordeling op die plek te zacht en te onregelmatig voor een steiger.

    Goed dat je erover begint want de uitbouw mogelijkheden om dakkapellen vanaf een steiger te bereiken zijn naar mijn mening veel te beperkt. Ik bezoek al jaren beurzen op zoek naar goede systemen maar de fabrikanten maken alleen materieel voor de voorzijde (de raamkant) en dan ook nog eens alleen voor de kort op de daklijst liggende dakkapellen. Voor al die andere moet je een beroep doen op je eigen inventies.

    Het gebruikelijke omhoog schuiven van dakpannen en op gammele panlatten staan of keukentrapjes die in de dakgoot steunen hebben mij er toe aangezet een eigen dakladder systeem te ontwikkelen (met treed- of opleg planken voor verschillende helling gradaties variërend van 30% tot 60%)) waarop ik stabiel sta (of zit) en mijn materiaal kan zetten.

    Ik heb dit systeem, precies wat je zegt, voor mijn eigen veiligheid ontwikkeld en wordt door niemand anders gebruikt of voor commerciële doeleinden aangewend.

    Je valt ook alleen als je haast hebt of wordt opgejaagd en daar heb ik geen last van.

    Mocht, om het even welke arbeidsinspecteur dan ook, de behoefte voelen om mij hierover nader raad te plegen is die van harte welkom.

  • Vincent

    Hallo Bas,

    Er zijn tal van uitvalconsoles op de markt die met gemak de afstand overbruggen waar jij het over hebt (en meer)

    Mvg, Vincent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Woningtrends 2025: meer isolatieglas, minder schilderwerk

Goudhaantje heeft nieuwe ambassadeur

Vier miljoen voor onderhoud Brabantse rijksmonumenten

Altrex wint Fitting Award voor duurzaamheid op BouwBeurs

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035