Een juiste detaillering voorkomt veel onnodig onderhoud. Grote overstekken en binnen de gevel geplaatste kozijnen kunnen daaraan bijdragen. De kantoorgevel van CeeCee20, bestaande uit gestapelde kozijnen, lijkt deze logica te tarten.
Wie meer wil weten en zien waar deze blog over gaat, moet zorgen dat hij ons zusterblad Bouwwereld (nummer 6-2013) in handen krijgt. Daarin staat een nieuwbouwproject beschreven dat begin 2012 is gerealiseerd. De gevels van kantoor CeeCee20 zijn boven de plintbebouwing samengesteld uit vierkante houten kozijnen, die per laag 20 mm naar buiten springen. De opdrachtgever wilde een gebouw met een bijzondere uitstraling en dat is zeker gelukt. Maar mijn eerste reactie is tevens: dat is vragen om moeilijkheden als het op onderhoud aankomt.
Hout goedkoper
Het gaat om in totaal 614 vierkante kozijnen in afmetingen van 840×840 en 720×720 mm, verspreid over twee bouwvolumes. Er is voor houten kozijnen gekozen omdat de architecten van Bureau rooijakkers + tomesen een voorliefde voor hout hebben. Citaat: “En voor aluminium zouden nieuwe profielen moeten worden ontwikkeld en dat werd te prijzig. In hout was de detaillering veel beter te doen en goedkoper.” Natuurlijk prachtig dat hout het hier heeft gewonnen van aluminium, maar ik vraag me alleen af of bij de afwegingen in de constructie van de gevel ook de total cost of ownership van het gebouw is meegenomen.
Geen olie
In het artikel wordt ook gemeld dat het project afwijkt van de KOMO- en KVT-richtlijnen. Er is daarom veel overleg geweest met SHR, Centrum Hout, de houtleverancier, het constructieadviesbureau F. Wiggers en ook de aannemer en timmerfabriek mochten hun zegje doen. Dat geeft vertrouwen. Zo wilden de architecten aanvankelijk een oliesysteem op het hout laten aanbrengen, maar dat bleek niet zo verstandig. De kozijnen nemen dan extra vocht op en dat is van invloed op de werking van het sapupira hout, waarvoor is gekozen vanwege de donkere kleur. Daarom zijn de kozijnen in de fabriek afgewerkt met een vierlaags systeem van Drywood.
Binnenbeglazing
Dat getuigt van realiteitszin, net als de keuze voor binnenbeglazing. “Glaslatten aan de binnenzijde heeft als groot voordeel dat de bevestigingen niet blootstaan aan weer en wind en er op termijn geen zwarte vlekjes op de latten ontstaan”, vertelt Arend Jan Overbeek van de gelijknamige timmerfabriek in het artikel. “Dat scheelt dus enorm in onderhoud en glasreparatie kan van binnenuit plaatsvinden.”
Opmerkingen die hout snijden. Hoe kan het dan dat ik toch niet helemaal ben overtuigd? Mijn gevoel zegt dat u binnen zes jaar maar eens langs de Moutlaan in Enschede moet rijden om te kijken hoe de kozijnen in de gevels er dan bijstaan. Laten we hopen dat ik het dan helemaal mis heb.