Bouwbedrijven schijnen zich op te winden over schildersbedrijven die vastgoedonderhoud uitvoeren. Alsof ze er nu pas achter komen dat er een gigantische verschuiving gaande is van de traditionele aannemerij naar de vastgoedonderhoudsbedrijven. Opvallend is het prijsargument.
Ik moet me voor de bron van dit bericht baseren op dagblad Cobouw, want op de site van Bouwend Nederland is niets te vinden over de oproep die de branchevereniging kennelijk gedaan heeft aan haar eigen leden. Die oproep gaat zo’n beetje alle kanten op, maar heeft als kern dat onderhoudswerk aan gevels door schilders worden uitgevoerd en dat dat oneerlijke concurrentie zou zijn.
De reden die daarvoor gegeven wordt is enerzijds dat de mensen in dienst van schildersbedrijven onder de schilder-cao vallen in plaats van onder de bouw-cao, anderzijds dat er werkzaamheden worden uitgevoerd voor het lage btw-tarief van 6 procent, terwijl die arme bouwbedrijven sinds de zomer weer het volle tarief moeten rekenen. Kortom: corporaties kiezen voor de laagste prijs en komen op de schilder uit, die de eerlijke, hardwerkende aannemer zo het brood uit de mond stoot.
Het verwijt over die goedkopere cao vind ik curieus. Voorlopig is een vakschilder minstens even duur als een bouwvakker. Daar zou begin 2016 wel eens verandering in kunnen komen, omdat er niet langer O&O-fonds-afdrachten over het loon hoeven worden gedaan. Dat zal best wat schelen, ook al gaan de bij OnderhoudNL aangesloten schildersbedrijven in de plaats daarvan een (lagere) werkgeversheffing aan hun ondernemersvereniging afdragen.
Maar niets let de doorsnee aannemer, natuurlijk, om voor werk dat daarvoor geschikt is, een schildersbedrijf in de arm te nemen. Dat lijkt me zelfs aan te raden. En het wordt ook veel gedaan. Zoals schildersbedrijven soms schoonmaakbedrijven inschakelen voor de voorbehandeling van te schilderen oppervlakken: dat scheelt kosten en ieder zijn vak.
Ook staat de het de aannemer vrij om over schilderwerk het lage btw-bedrag in rekening te brengen. Dat is immers werkgebonden, niet bedrijfsgebonden. Het zou kunnen dat aannemers het hoge tarief berekenen over schilderwerk. Laten we dan hopen dat ze dat doen wegens automatiseringsproblemen, dat ze de splitsing niet kunnen aanbrengen in hun facturen, en dat ze dus die btw dan ook weer netjes afdragen. Als ze het tariefsverschil namelijk in eigen zak steken is dat eigenlijk regelrechte diefstal van de opdrachtgever.
Het makkelijkst en meest voor de hand liggend is natuurlijk om te constateren dat de bouwbedrijven nu pas ontdekken welke markt er door noeste arbeid in de afgelopen twintig jaar stukje bij beetje door de schildersbedrijven van hen is afgesnoept. De huidige totaalonderhoudsbedrijven hebben zich in die periode steeds verder bekwaamd in groot onderhoud terwijl ze zijn blijven groeien in planmatig onderhoud. Ze hebben hun voordeel van in een bewoonde omgeving kunnen werken uitgebreid met de skills van de aannemer. Het RGS denken, de VGO-Keuren doen de rest: het zijn partijen geworden die serieus kunnen meedenken met opdrachtgevers, scenario’s kunnen uitwerken, risico’s willen delen en bewonerstevredenheid kunnen garanderen. Het protest van de bouwwerkgevers is zo gezien een tragisch achterhoedegevecht.
Ik denk dat het grootste deel van de waarheid daar ligt. Maar voor een kleiner deel zouden de protesterende bouwbedrijven ook best een beetje gelijk kunnen hebben. Want hoe lief de vastgoedonderhoudsbedrijven mij ook zijn: zaken zijn zaken en als er een paar posten die eigenlijk onder tarief y vallen ongemerkt kunnen worden weggeboekt onder tarief x, dan zullen ze dat niet laten. Positiever: een schildersploeg die vierhonderd deuren lakt en zestienhonderd ramen, en links en rechts bij een scheefzittend raam even de schroevendraaier trekt om de boel recht te zetten… moet die elk raam apart bijhouden zodat er een hogere btw over kan worden berekend?
Ehm… eigenlijk wel, natuurlijk….
30 jaar geleden schaafden we zelf, klemmende deuren en ramen als schilder, de reden was niet zozeer de btw, maar het was een meerwerk post wat in urengeld werd uitbetaald, en je hoefde niet op ,n timmerman te wachten om daarna de kanten weer na te lopen met schilderen ,dat scheelde veel uren die je anders kwijt was met afspreken met mensen om de omkanten weer te schilderen ,tegenwoordig met houtrot reparaties vervangen we stijlen van kozijnen die precies worden nagemaakt bij ,n houthandel die alles kan namaken aan stijlen van kozijnen of onderdorpels ,ook hiervan is de btw niet de hoofdoorzaak ,maar de voortgang van het schilderen van bv ,n galerij ,eerst vooruit de houtrotplekken aanprikken ,vochtmetingen doen van het omliggende wat goed was ,en noteren van de vochtmeting en ,n foto van de houtrotplek,,n gedeelte van ,n stijl die precies opmaat was gemaakt door de houthandel, erin zetten ,dan het geheel lamineren met window care ,en naplamuren zodat de plek onzichtbaar is voor de keuring van het schilderwerk ,veel schildersbedrijven hebben ,n medewerker die alle voorkomende timmerklussen meenemen in het schilderssysteem dus dit systeem is al heel lang bekend bij veel woningcorperaties , nu er minder timmerwerk is gaan ze hun beklag doen dat een schildersbedrijf in de 6% regeling zit , wat ik wil zeggen is dat deze timmerwerkzaamheden door schilders al meer als 30 jaar gedaan word ,althans ik weet het omdat ik dit werk altijd zo heb mogen doen al 30 jaar, met medewerking van de opzichters van vele woningcorperaties ,,n woningcomplex van bv 60 woningen daar had ik dan heel veel meerurenwerk bijzitten en de voortgang van zo,n complex kon zo snel worden geschilderd zonder oponthoud van wachten op ,n timmerman ,dus elk raam wat de schilders schaven of repareren aan houtrot valt gewoon onder de 6%regeling en dat zal zo blijven omdat dit in de bestekken al staan omschreven bij ,n aanbesteding ., ,n woningbouwcorperatie laat dit door de afdeling inkoop zo doen natuurlijk, er zijn nu aanbestedingen waar je de houtrotplekken enzovoorts zelf moet berekenen om ,n prijsvorming te maken als schildersbedrijf , dus ook dan geen meerwerk uren meer ,maar voor de aangenomen prijs moet je het schilderen, handig voor de afdeling inkoop van ,n woningcorperatie ,ze weten heel nauwkeurig de gehele planning 2016 bv zo in te vullen .
Natuurlijk zijn de schildersbedrijven niet roomser dan de paus en wordt er langs de rand best wel eens wat uitgevoerd dat in een ander BTW tarief thuis hoort, Er zit voor veel opdrachtgevers dan ook wel een ander voordeel aan dan het niet juist gehanteerde BTW tarief dat wegvalt tegen het gewoonlijk hogere uurloontarief, namelijk de grotere klantgerichtheid en het secuurder werken. zodat bijkomende kosten vermeden worden en de werkzaamheden beter aan elkaar aansluiten. Indien de belastingdienst van mening is dat er te vaak misbruik gemaakt wordt, is het nalopen van de inkoopfacturen een goede leidraad om opheldering te vragen over het aangewende doel.