Ga naar hoofdinhoud

Dromen van drones


Drones gebruiken voor inspectiewerkzaamheden, het digitaliseren van een gebouw (Monuscan) of het maken van warmtebeelden om warmteverliezen in kaart te brengen? Dat kan allemaal, zo bewijzen initiatieven in de praktijk. Maar verf appliceren met een drone? Tijdens een bijeenkomst van OnderhoudNL, september 2018, over de (on)mogelijkheden van de inzet van deze onbemande minihelikopters, was de conclusie nog dat onderhoudsschilderwerk door middel van een drone (voorlopig) een utopie is.

Snelle ontwikkelingen

De ontwikkelingen gaan echter snel. In 2019 won Apellix de Paint the Future challenge van AkzoNobel. Sindsdien werken de startup uit Florida en de multinational samen aan de ontwikkeling van een computergestuurde drone die autonoom verf kan verspuiten én data kan verzamelen. De uitdaging is een drone op een consistente en reproduceerbare manier een coating van goede kwaliteit te laten aanbrengen. Uitgekiende software is daarbij onmisbaar. Dat moet de verbindende schakel zijn tussen de verschillende disciplines; mechanisch spuiten en autonoom vliegen. Dit jaar is een grote pilot gepland.

Toegevoegde waarde

Vast staat dat een dergelijk toestel nu al toegevoegde waarde heeft op moeilijk bereikbare plekken. Het blijkt echter dat je ook bij meer regulier schilderwerk behoorlijk kunt besparen op kosten voor een hoogwerker of steiger – het is in die zin ook veiliger – en de gemiddelde applicatietijd behoorlijk kan reduceren. Het mooie is dat een computer altijd de ingestelde parameters – zoals spuitafstand en -hoek – respecteert. Hierdoor moeten tevens kwaliteit- en milieuwinst zijn te behalen.

Spuitfabrikant Wagner

Inmiddels experimenteert ook spuitfabrikant Wagner met drones, zo blijkt uit een openbare test waarbij een gevel van het Limmattal ziekenhuis in het Zwitserse Schlieren werd gespoten met een muurverf. Hierbij wordt samengewerkt met de universiteit ETH Zürich.

Een ander project waarbij apparatuur van Wagner was betrokken, is dat van MuDD Architects uit Barcelona, uitgevoerd in Brussel. In samenwerking met WSB Finishing Equipment werd drone-spuittechniek ingezet om de gevel van een gebouw te renoveren met leem. Waarom een dure stelling plaatsen, als we met een drone de gevelrenovatie kunnen uitvoeren? Dit was deze leidende gedachte van MuDD Architects. Zij zien, na twee jaar gebruikmaken van drone-spuittechniek, langzaam een ommekeer. Mensen ontdekken dat het, bijvoorbeeld voor het schilderen van gevels, een zeer efficiënte manier van werken is, zelfs op kleine schaal, aldus MuDD Architects.

Als dergelijke partijen zich in de strijd mengen en de krachten bundelen kan het snel gaan en blijft het waarschijnlijk niet lang bij ‘dronedromen’. Technisch vernuft dat wellicht ook aantrekkingskracht heeft op jongeren om straks voor een toekomst in de schilders- en (vastgoed)onderhoudsbranche te kiezen.

Eén reactie op “Dromen van drones

  • Het lijkt me vrijwel zeker dat AI ook hier een rol zal gaan spelen, zeker voor lastigere plekken en groot werk.
    Maar voorlopig gaat de mens nog wel nodig blijven, al was het alleen maar om het te controleren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Drones vervoeren onderhoudsmaterieel naar windpark op zee

Amerikaanse overheid investeert 100 miljoen dollar in drone-inspectie

Westra directielid en aandeelhouder SealteQ

PPG lanceert SprayMaster verfspuitsysteem (video)

Nieuwe regels rond werken met drones


Naar archief >