Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid en inflatie


Wie nog niet is overtuigd van de noodzaak dat er wat moet gebeuren aan de wijze waarop we onze natuurlijke hulpbronnen verkwisten en onze leefomgeving vervuilen, moet eens naar een inleiding van professor Schellnhuber (The Potsdam Institute for Climate Research) of professor Braungart (medegrondlegger van de Cradle to Cradle filosofie) luisteren. De laatste is keynote speaker tijdens het Sustainability Seminar dat Sikkens binnenkort organiseert. De spiegel die deze twee heren voorhouden is dat, als we helemaal niets doen, we binnen een of meer generaties door onze schaarse natuurlijke grondstoffen heen zijn en het ecosysteem op onze planeet zal worden ontregeld door opwarming van de aarde.

Duurzaamheid staat, ook in de onderhoudsbranche, bovenaan de agenda. Dat is mooi, zelfs een morele plicht, maar er schuilt ook een gevaar in. Als de term te pas en te onpas wordt gebruikt, of zelfs misbruikt, treedt inflatie op.

Greenwashing

Terecht dus dat velen in de verfkolom de term duurzaamheid omarmen. Helaas is er in veel gevallen ook sprake van greenwashing. Veel bedrijven promoten toch vooral hun eigen product, waardoor de term duurzaamheid een containerbegrip dreigt te worden dat vooral marketingtechnisch interessant is. Deze ruis wordt nog eens verstrekt door het feit dat we in het Nederlands hetzelfde begrip hanteren voor twee verschillende zaken, die in het Engels een eigen woord kennen: sustainability en durabilty (levensduur). Al zal ik niet ontkennen dat er vaak ook een relatie tussen beiden bestaat. Maar het gevaar van inflatie, en daarmee op den duur een schouder ophalen, ligt op de loer.

Intentieverklaring

Het is dan ook begrijpelijk dat de VVVF en Fosag de handen ineen hebben geslagen. In een intentieverklaring stellen zij overleg over duurzaamheid tussen alle schakels in de onderhoudsketen te willen stimuleren. Het streven is om, samen met partijen in de keten, te komen tot een algemeen erkende definitie van duurzaam onderhoud. Prima als dit de ruis wegneemt en onterechte milieuclaims onmogelijk maakt. Het overleg mag echter geen schaamlap zijn, om vervolgens niks te doen. Wil men echt stappen vooruit zetten, dan zullen doelen moeten worden gesteld, aldus MVO-Nederland. Dit betekent ook man en paard noemen.

Praktijkwijzer

Dat er nog wel het een en ander valt te verbeteren aan de samenwerking op dit vlak in de keten, blijkt wel uit het feit dat op dezelfde dag, 22 november, zowel het Sustainability Seminar van Sikkens als het congres ‘Verantwoord Gevelonderhoud’ van SBR worden georganiseerd. Op dit laatste congres wordt de praktijkwijzer gepresenteerd die is geschreven door Johan Glorie en Harm Jellema. Hierin doen zij aanbevelingen voor verantwoorde materiaalkeuzes bij onderhoud aan de buitenschil. Een praktisch hulpmiddel voor schilders- en onderhoudsbedrijven, maar ook voor opdrachtgevers en zelfs wie met nieuwbouwplannen rondloopt en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Al lijkt het wel of men heel bewust deze term heeft gemeden en liever spreekt over verantwoord gevelonderhoud. Misschien wel vanwege die inflatie.

Ook leuker

Maakt niet uit, als het effect maar hetzelfde is. Voor wie wil, zijn er aanknopingspunten genoeg om zich de komende tijd te laten inspireren en motiveren. Want vergeet niet dat duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor het milieu en de generaties na ons, maar uiteindelijk ook voor de eigen portemonnee, zeker op langere termijn. En duurzaam ondermen is ook veel leuker, als we de koplopers op dit gebied mogen geloven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper