Ga naar hoofdinhoud

Duurzamere keuzes in de praktijk


Er is al veel geschreven over duurzaamheid in het schildersvak. Vaak heel theoretisch en vanuit een totaal perpectief. Bijvoorbeeld per project of op jaarbasis. Maar echt praktisch voor de schilder wordt het eigenlijk nooit. Aangezien ik best wat ervaring heb met het gebruik van duurzame producten en de producten en werkwijzen steeds veranderen schrijf ik dit blog vooral vanuit gebruikers perspectief. Hoe we als schilder goede, duurzamere keuzes kunnen maken, zonder kwaliteitsverlies of minder werkplezier. Duurzamere keuzes blijken geen concessies meer.

Muurverven

Bij binnenmuurverven zien we vandaag de dag steeds meer eu-ecolabel producten verschijnen. Op zich een goede zaak want de fabrikant moet zich dan binnen bepaalde duurzame normen bewegen. Alleen vind ik de lat van deze normen te laag liggen. We kunnen al beter. Heel praktisch: minerale muurverven voor binnen. Keim Innostar of de nieuwe Copperant Minérale Interior. Van de Keim heb ik al vele emmers leeggemaakt en bevalt nog steeds erg goed (prijs-kwaliteit ook erg aantrekkelijk). De Copperant is nieuw en moet ik nog testen. Helaas zijn deze producten alleen verkrijgbaar in een witte basis. Voor donkere kleuren moet je dus weer andere keuzes maken. Ik kies dan voor bijvoorbeeld voor de cradle to cradle verf van Graphenstone als levertijd geen probleem is of de biobased Wijzotex als ik het snel moet hebben. En Caparol Indeko Geo hou ik als reserve achter de hand. Natuurlijk zijn deze laatst genoemde producten ook in lichte kleuren een prima optie.

Duurzame verf

Verwerking

Voor al deze muurverven geldt dat de verwerking echt helemaal prima is. Gewoon kwaliteitsmuurverven zoals je van de gangbare professionele latexen gewend bent. De meeste van de genoemde muurverven zijn als schrobklasse 1 verkrijgbaar. Drogen echt mooi mat op en blijven goed op kleur. Verwerking en kwaliteit zijn dan ook geen reden om de duurzamere verven te laten staan. Ander voordeel van de meeste duurzame producten zijn dat ze bijdragen aan een beter binnenklimaat. Waar normale latex muurverven eigenlijk een dun laagje plastic op de muur zetten zijn minerale verfsoorten ademend. “Wie wil er nu in een plastic zakje wonen?”. Een treffende quote van Peter Voshart van Linova.

Duurzamere keuzes - Recycled muurverf

Andere mogelijkheden

Een andere benadering is de recycleverf. Recycleverf is natuurlijk gewoon standaard acrylaat muurverf en op zichzelf geen duurzaam product. Maar omdat het herwonnen en opgewaardeerd afval is, is het natuurlijk duurzamer dan nieuwe latex muurverf. Mits ademende verf geen optie is het een goede, duurzame keus. Bijvoorbeeld als er al latex muurverf opzit. Zelf heb ik veel ervaring met Rigo Skyn. Echt een heel goede allround muurverf voor de gemiddelde toepassing. Simpel in gebruik en niet anders dan nieuw geproduceerde muurverf. Binnenkort komt Sikkens ook met recycle product op de markt en die zal ik meteen testen. Uiteraard zal ik mijn bevindingen hier weer met jullie delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bijna 86.000 ton vlakglas ingezameld in 2024

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Profschilders testen muurverven van de bouwmarkt

Online special: Vlakglas volop in beweging


Naar archief >