Ja, de verfgroothandel blijft open, al hebben ze het liefst dat je je spullen van tevoren bestelt en dan fluks komt afhalen of door hen laat bezorgen. En vraag is er genoeg: de klusspullen waren de afgelopen maanden niet aan te slepen: mensen zijn massaal aan het verbouwen en verfraaien geslagen. Daar hoort verf en non-paint bij. Kleine moeite om ook voor de buurman een paar kwasten en wat schuurpapier meet te nemen als je er toch bent, toch?
Doorklussen tegen inkoopprijzen
Dat een schildersbedrijf lang niet altijd alleen voor zichzelf inkoopt is algemeen bekend. Menig groter bedrijf heeft er zelfs een officiële regeling voor met het personeel, zodat dat in de avonduren kan doorklussen met verf tegen inkooppprijzen van de chef.
Schilderspullen via de drogist
En dan heb je de traditionele vbs-zaak. Verf-Speciaal-zaak, in de provincie ook nog wel eens, zoals vroeger veel vaker, gecombineerd met een drogisterij. En veel vaker gecombineerd met een schildersbedrijf. Die drogist mag openblijven maar de verf mag niet meer verkocht worden. Tenminste niet in de verfwinkel. Ook daar zag ik al de -logische- posts van verschijnen: ‘Bestel uw schilderbenodigheden vooraf en we zetten het buiten de winkel voor u klaar.’
Verfwebwinkels hebben het tij mee
Menig schildersbedrijf is in de afgelopen jaren al een webwinkel gestart. Ik kan er zó tien opnoemen. Schilders die redeneren: ‘Ik koop mijn verf tegen handelsprijzen min korting in, dan verkoop ik het tegen consumentenprijzen plus verzendkosten, dan maak ik een aardig winstje.’ Die zullen het tij nu ook meehebben.
Dus: meteen en massaal via uw socials laten weten dat u wel een bestellingkje kunt plaatsen voor uw klantenkring als ze staan te springen om afbijt, vliesbehang of terpentine? Mij lijken er voor- en nadelen aan te zitten.
Winst en marktinformatie
Om met de voordelen te beginnen: per blik pak je toch al snel een tientje of twee, drie. Het is best fors wat consumenten moeten neerleggen voor een beetje vloeibare polymeer, en dan nog voor de consumentenmerken, hè? Bij jou kunnen ze aan het professionele spul komen. Nog een voordeel: je hoort van alles uit je directe markt. Daar zijn ze aan het verbouwen, daar zijn ze met de kinderkamer bezig. Je kunt aan koppelverkoop doen: nog een behangetje erbij of een stucornamentje. En je kunt ze een aanbod doen dat als ze tòch bezig zijn, ze net zo goed de buitenboel/de keuken/de garagedeur door een professional kunnen laten uitvoeren: door jou, uiteraard.
Een consument blijft een consument
Nadelen? Mmm..jazeker, die zijn er ook. Ten eerste alleen al al die boodschappenlijstjes en bestelbonnen als het ècht een beetje begint te lopen. Houd die maar eens goed uit elkaar, de bestellingen zul je ook op stapeltjes moeten gaan sorteren. En een consument blijft een consument, hè? Die is al begonnen als-ie bedenkt dat hij ook afplakmateriaal nodig heeft, een lekbakje, een krabber. Kun je weer op en neer naar de winkel. Het is dus, voor je het weet, een flinke hap uit je dag. Tijd die je ook aan je werk had kunnen besteden.
Vriend Belastinginspecteur
En dan de betalingen: een nette factuur opmaken en die netjes wegboeken is de koninklijke weg. Wel even met je accountant overleggen of dat allemaal kan en mag. Niemand wil een onverwachte verrasssing van de Belastingdienst. En alles dan maar in contanten doen is A: niet coronaproof en B: het gaat vriend Belastinginspecteur opvallen als je met je eenmansbedrijfje meer verf inkoopt dan je aan omzet boekt.
En er is een afbraakrisico. Schilderen kun je (hopelijk) goed. Maar verfverkopen? Zie de uitdagingen als hierboven genoemd. En adviseren is ook nog zo wat. Dat je een metaalverf verkoopt zonder erbij te zeggen dat ze eerst moeten reinigen, schuren, primeren. Dan komen ze bij je terug als de bladders erbij hangen. Of, erger: ze komen niet bij je terug, maar spreken rond dat die ene schilder daar geen verstand van zijn vak heeft.
Reuring in de garage
Oh, en nog iets: laat je iedereen zijn spullen oppikken bij jou thuis in de garage, sta je daar opeens met een mannetje of tien binnen. Mag ook niet. En de buren zijn thuis, die gaan bellen.
Maarruh… laat je door mij niet ontmoedigen als je mogelijkheden ziet. Ik ben tenslotte geen ondernemer.