De bouw heeft vele jaren in een crisis gezeten. En dat was ook te merken in het aantal familieoverdrachten. Er waren er veel minder dan gebruikelijk en dat is ook zeer begrijpelijk. Waarom het bedrijf overdragen aan je zoon, terwijl dit feitelijk in de problemen zit? We zien nu de eerste signalen dat we uit de crisis komen of al zijn. En nu is het zinvol om het bedrijf over te dragen. Maar waarom is dat zo?
Bij een bedrijfsovername is één van de elementen de waardebepaling van het bedrijf. Bij een familieoverdracht wil senior doorgaans een niet te hoge prijs voor het bedrijf en wil hij junior niet opzadelen met veel goodwill.
Maar helaas wordt de waarde niet bepaald door senior en junior onder een glas wijn. Ja, dat kan wel maar de fiscus kijkt mee en als de waarde te laag is krijgt u bezoek van de inspecteur en dan roept hij dat er sprake is van schenking. En dat kost ook belasting, dus de blauwe brief komt op de mat. Tevens zal senior er rekening mee moeten houden dat hij de overige kinderen niet wil benadelen bij deze bedrijfsovername.
Dikke enveloppe
Maar de meeste bedrijven hebben niet de beste cijfers overgehouden uit de crisis en dat vertaalt zich op dit moment in een financieel gunstige overdracht.
Als u dus wacht met de overdracht en de winst neemt weer toe, dan zal dit de inspecteur erg blij maken en wordt de blauwe enveloppe ‘dikker’.
Wilt u eens van gedachten wisselen over “het juiste moment”, maak dan een afspraak met mij. Het eerste adviesgesprek is kosteloos.