Ga naar hoofdinhoud

Fieldtesters hebben een bepaalde instelling


Ja, ik ken ze. Schilders die steeds met de nieuwste producten in de weer zijn. Eigenlijk ken ik er best wel veel. Sinds kort heb ik er een mooi woord voor geleerd 'fieldtester'. Het is wel een bepaald type, zo'n fieldtester.

Ten eerste is het meestal een schilder die voor echte kwaliteit gaat. Gek, zou je misschien zeggen, want als je kwaliteit weet te leveren, waarom zou je dan nieuwe dingen uitproberen? En die redenering klopt ook. Die schilders ken ik ook: één manier van schilderen geleerd, de lekkerste kwast gekozen (en die al tien jaar bij zich, want een goede kwast gaat een schilderleven mee), de beste plamuur, het fijnste schuurpapier, één bepaald verfmerk en daar zweren ze bij. Want over één zo’n verfmerk valt altijd nog weer meer te leren. En ik ga ze geen ongelijk geven.

Maar die ander, die bestaat dus ook. Die zet liefst op een project de éne deur in verfmerk X en de andere deur in verfmerk Y, en dan maar kijken hoe de glans zich houdt. En komt er een man in een pak voorbij met een nieuw soort tape of een ander type stofmasker, dan zegt zo’n schilder niet: ‘hier is een kop koffie, maar daarna scheer je weg’, nee zo’n schilder zegt: ‘doe mij es wat van dat gerei/gereedschap/reparatiespul’, en laat zich uitleggen (goed luisteren is dan vaak een kunst) wat dat nieuwe spul wél en wat het niet kan (vooral dat laatste altijd even goed naar vragen om wederzijdse teleurstelling te voorkomen en mannen in pakken zijn meestal niet zo goed in vertellen wat er niét kan, met hun product dan).

Ik zeg niet dat dat béter is. Al was het maar omdat de klant zal blijven denken: ‘Wat vreemd, die ene deur glanst beter dan die andere.’ En blijkt het nieuwe spul niet te doen wat ze beloven dan loop je het risico van alles over te moeten doen en we hebben al zo weinig tijd.

Aan de andere kant: schilderen is niet het soort van vak dat je achter een tekentafel kan verrijken met superschilderende megarobot. Het is een ambacht dat zich in eeuwen stap-voor-stap ontwikkelt. Door ’trial and error’: iemand bedenkt wat, maakt een prototype. Een ander probeert het uit, geeft kritiek, die eerste gaat er wat aan sleutelen en probeert het nog eens… zo komt in de schildersbranche het nieuwe in de wereld. En daar heb je dus die fieldtesters voor nodig. Ik wens ze veel experimenteerlol toe!

(toen ik een plaatje ging zoeken bij het woord fieldtester kwam ik eerst een heleboel vissen tegen. Kennelijk is het woord vooral bekend bij mensen die reuzekarpers vangen. Dat is ook de man op het plaatje zijn hobby. Hij laat ons dus iets zien wat vast reuze handig is bij het vangen van zoetwatervissen, maar minder bij het schilderen van een muurtje)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >