Ga naar hoofdinhoud

Geef je zoon of dochter een fictieve dienstbetrekking


Stel eens dat de zaken heel goed gaan, en dat u veel inkomstenbelasting betaalt. En stel nu ook eens dat u een zoon of dochter heeft die 15 jaar of ouder is en zo nu en dan meehelpt in uw bedrijf. Dat kan een win-win-situatie opleveren. Fiscaal in elk geval.

Dan moet u wel vallen in het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting en uw kind heeft verder geen Inkomsten. Is dat het geval, dan kunt u opteren voor makkelijkste constructie, de fictieve dienstbetrekking, weet zzp-boekhouder.

Het loon dat u aan uw kind uitbetaalt valt in uw onderneming onder de reguliere bedrijfskosten. In de regel dient uw kind loonbelasting en Bijdrage Zorgverzekeringswet af te dragen over het loon dat hij of zij ontvangt. Blijft dit loon in 2021 onder 8.732 euro, dan benut uw kind de heffingskorting volledig, waardoor hij of zijn geen loonbelasting verschuldigd is. Maar, en nu komt het: de kosten trekt u tegen het hoogste tarief af.

Fictieve dienstbetrekking

Dit is van toepassing als uw kind ten minste 15 jaar is en indien de familierelatie in de arbeidsrelatie tussen ouder en kind overheerst. Ten opzichte van een andere werknemer zijn de arbeidsvoorwaarden niet het zelfde. Hieronder een opsomming van de regeling en de voorwaarden. Niets ingewikkelds aan:

Vereenvoudigde regeling voor meewerkende kinderen

Voor kinderen die meewerken in de onderneming van hun ouders, mag onder bepaalde voorwaarden een vereenvoudigde regeling worden toegepast.

De regeling houdt het volgende in:

U doet 1 keer per jaar aangifte loonheffingen;

U maakt gebruik van een apart loonheffingennummer. Dat is aan te vragen met het formulier ‘Melding Loonheffingen Werkgever van meewerkende kinderen’.

U hoeft geen loonstaten in te vullen;

U moet de loonspecificatie bij de loonadministratie bewaren;

U past altijd de loonheffingskorting toe;

U houdt de loonbelasting/premie volksverzekeringen 1 keer per jaar in op de 1e werkdag van het volgende kalenderjaar. U betaalt dan ook de werkgeversheffing Zvw.

U doet 1 maand na afloop van het kalenderjaar digitaal aangifte. Dit betekent dat u de aangifte over 2019 uiterlijk 31 januari 2020 moet doen. In de aangifte vermeldt u de gegevens van de kinderen. U kan op 3 manieren aangifte doen.

Voorwaarden vereenvoudigde regeling

De vereenvoudigde regeling voor meewerkende kinderen mag u toepassen onder de volgende voorwaarden:

U heeft een eenmanszaak, maatschap, vof of cv;

Vóór de eerste uitbetaling van het loon neemt u de naam, het adres en het burgerservicenummer van het meewerkende kind in de administratie op;

Het kind werkt in de onderneming van u(s). In het geval van een maatschap, vof of cv gaat het dus om een kind van 1 van de maten of vennoten;

Het kind hoort tot het huishouden van deze ouder(s);

Het kind is ten minste 15 jaar;

Het kind is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen;

Het kind geniet geen winst uit de onderneming.

Voor toepassing van de vereenvoudigde regeling moet u toestemming aan de Belastingdienst vragen. Als u die toestemming niet heeft gevraagd of als niet aan alle voorwaarden is voldaan, gelden voor u alle normale administratieve verplichtingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >