Vorige week gooide een goede bekende uit ons schilder clubje op Linkedin een balletje op met de vraag wie nu een klemmend raam moest aanpassen: de schilder of de timmerman. De vraag ging gepaard met deze smalle, verticale foto. De vraag vond ik grappig want het antwoord ligt voor de hand maar de begeleidende foto vond ik nog veel interessanter omdat daar weer een schat aan verborgen informatie in lag opgesloten. Wij analyseren de foto met de van de Volkskrantjournalist Hans Aarsman geleende blik.
Hassan plaatste een overduidelijke uitsnede van de originele foto met de kennelijke bedoeling alleen de relevante details in beeld te brengen en dat is gelukt.
Want wat wij zien is een raampui met klep-of draairaam die wat samenstelling betreft zeer waarschijnlijk in de jaren zeventig of tachtig is geplaatst. Maar in de spiegeling van het donkere raam zien we steile rode pannendaken met massieve schoorstenen aan de gevelzijde van de huizen zoals wij die kennen uit de jaren dertig bouwstijl.
In diezelfde spiegeling zien we ook het om-en-om hartvormige siersmeedwerk van het balkon waaraan dit raam pui ligt. Dit soort smeedwerk werd na de tweede wereldoorlog nauwelijks nog uitgevoerd en al helemaal niet in gelijkvormige woonwijken. Ons vermoeden lijkt bevestigd dat het hier om een particuliere opdrachtgever van een vooroorlogse woning gaat, maar waar al wel het nodige is gehobbyd.
Het vaste, witte kozijn is namelijk gemaakt van smalle staanders en liggers op een wijze die pas in de jaren zestig-zeventig in opgang kwam en aan die glaslatten zien we dat daar uitsluitend enkel glas is geplaatst. In het donkere draai- of klepraam zien we echter wel isoglas met een spouw. En aan de puntjes in de spouw kun je afleiden dat dit glas veel later en waarschijnlijk pas na de eeuwwisseling, is geplaatst.
Dit isoglas is in ieder geval geen vijfendertig jaar oud, zoals collega Frans beweert maar dat het op deze wijze vandaag de dag niet meer geplaatst mag worden is wel zeker. De opdek latten hebben namelijk geen ventilatieopeningen en linksonder bij de verbinding zie al de eerste reparatiesporen. Knulligheid troef dus.
Tot slot gooit Robert Kempeners een bullseye met de opmerking dat de scharnieren van dat draai- of klepraam niet berekend zijn op het gewicht van het isoglas en dat het raam daarom is gaan uitzakken. Een handige schilder vervangt zelf die scharnieren en verkoopt die meerkosten als compensatie voor het wachten op de timmerman.
Als het vervangen van de scharnieren niet onder je vaardigheden valt kun je op z’n minst de schaaf ter hand nemen en vervolgens de scherpe randjes afronden.
Ik ken geen particuliere opdrachtgever die niet blij zou zijn als hun schilder het allemaal zelf kan doen.
Aub geen schaaf , als de oorzaken niet eerst opgelost zijn, want dan gaat het draaiende deel opnieuw uithangen waardoor nog meer ontwrichting plaatsvind.
Een beetje een vaag verhaal , De schilders schaven zelf de ramen al 30 jaar geleden .
Waarom?
Als je op ,n timmerman moet wachten moet je weer terug als je bv op ,n steiger je werk doet,
Dat kost veel minder dan wachten op 5 minuten schaafwerk van ,n timmerman
In je offerte beschrijf je toch het extra werk ,dus ook het schaven .
Omtrekspeling is een van meest voorkomende werkzaamheden die in ,n bestek staan voor schilders .
ik doe bij de opname van het werk een controle en mocht het nodig zijn en er ligt geen diepere oorzaak schaaf ik zelf dan kun je dit in de offerte begroten en is duidelijk voor de klant. In andere gevallen verwijs ik de klant naar een aannemer op mijn website. Dit werkt in de praktijk prima.
Ik werk alleen voor particulieren deze zijn altijd erg tevreden als je deze problemen oplost.
Een kromme scharnier in raam of deur vervangen als deze klemmen, of anders deze afschaven.
Ik ga nog een stapje verder aan het einde van de klus was ik alle ramen zodat het allemaal netjes opgeleverd wordt, ik heb nog nooit een klant gehad welk hier nee tegen zei.
Beste Frans Top,
Positief geluid! met aanpakken en een goede service, volgens mij heb jij
het erg naar je zin als schilder.
TOP MENTALITEIT !
Overduidelijk de timmerman! Maar als de schilder het ook kan (of de bewoner), kan je altijd zelf nog bepalen wie wat doet :). Gerjanne de Kock