Watergedragen buiten, waarom niet? Meest gehoorde reden is het gevoel is de kwast en de hoogglans (zie blog 2). Wij, hier in Nederland zijn gek op hoogglanzende afwerking. Met name de voordeur, het visitekaartje van je schilderwerk. Alles wordt in het werk gesteld om de voordeur zo te laten glimmen dat het bijna geen hout meer lijkt. Grof schuren, gronden, fijner schuren, voorlakken met speciale gladde grondverf, slijpen en aflakken met de hoogste glans alkyd aflak die er is. Prachtig vinden we dat. Ik vraag me wel eens af of de klant het zelf wel echt wil. Of dat deze overgehaald wordt door de schilder die zich wil bewijzen. Als wij open en onbevooroordeeld een gesprek voeren met een de klant over de glansgraad, dan valt ons het op dat de klant vaak niet eens om echte hoogglans vraagt. Soms wel. Maar lang niet altijd. En dit gegeven zet de deur open voor watergedragen verf.
Concessies
Hoogglans gaat niet lukken met watergedragen verf. Volvette lagen ook niet. Je zal, wil je watergedragen buiten toepassen, concessies moeten doen (maar je krijgt er ook veel voor terug). Een concessie is natuurlijk die bolle hoogglans. En watergedragen vraagt een verandering in je werkmethode’s. Een andere concessie is het gevoel in de kwast. Want een volle alkyd smeert wel zo lekker (gewenning). En met oplosmiddelhoudende verf ben je iets minder afhankelijk van het weer. Een doorwerkverf op waterbasis? Volgens mij lukt dat (nog) niet. Owja, met infraroodlampen kan het. Dat is niet in alle gevallen praktisch hoewel in sommige situaties ideaal.
Voordelen
Grootste voordeel van watergedragen verf is de snelle droging. Dat je in staat bent om meerdere lagen op een dag aan te brengen. Handig met klimwerk bijvoorbeeld. Nooit meer een voordeur die niet op tijd droog is. Maar soms is de droging te snel en krijg je aanzetten in het werk. Toch vind ik dat er meer voor- dan nadelen zijn. Enkele voordelen op een rijtje:
- snel droog
- geen vel meer in het blik
- sneller strijken
- geen giftig oplosmiddel inademen
- lager, maar langer glansbehoud
- optie om te spuiten
- hogere waterdampdoorlatendheid
Als je zo naar dat rijtje kijkt, zijn het toch aanzienlijk veel en handige voordelen. Met deze voordelen in je achterhoofd zou het buiten gebruik van watergedragen verf best vaak een reële optie moeten zijn. Toch pakken de meeste collega’s standaard (uit routine?) een oplosmiddelhoudende buitenverf. Watergedragen beschermd net zo goed, al het nieuwe hout komt met watergedragen afwerking uit de fabriek en in het buitenland gebruikt men niet anders. Toch zijn wij een stelletje eigenwijze vakmannen en kiezen we voor traditionele verven. Tijd voor verandering.
![Heilig huisje](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/02/Rigo-300x225.jpg)
![Watergedragen verf](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2019/02/Watergedragen-300x225.jpg)
Toekomst
De fabrikanten zijn druk aan het ontwikkelen. Die gaan komen met producten die dichtbij de huidige oplosmiddelhoudende producten staan. Watergedragen alkydemulsies zijn voor een groot deel uit biobased grondstoffen te maken en geven daardoor een veel lagere milieubelasting tov de traditionele alkyd’s. Watergedragen is de toekomst (Heilig huisje 4). Misschien een goed idee om alvast wat ervaring op te doen?
Richard, je hebt helemaal gelijk. Als het kan, gewoon doen. Gaat jaren mee. Zelfs hoogglans is mogelijk (Pura). Mét Eco label én biobased.
Schildert als “normale” verf.
Succes.