Ga naar hoofdinhoud

Heilige huisje (1)


Het schildersambacht ligt onder vuur. Je mag bijna niets door steeds scherpere regelgeving. Milieu en veiligheid hollen het vak steeds verder uit. Geen oplosmiddelhoudende verf binnen, steigers die steeds aan nieuwe eisen moeten voldoen en een goede varkensharen kwast is nauwelijks meer te vinden. Door gebrek aan handen moeten we ook nog eens een stapje harden lopen. Nee, het vak wordt steeds minder interessant.

Of niet?
Je kan natuurlijk het bovenstaande heel erg jammer vinden en balen dat het zo loopt. Je kan ook denken dat deze veranderingen positief zijn, kansen bieden en vooral jou eigen gezondheid en het milieu ten goede komt. En dat milieu, dat is tegenwoordig nog wel een dingetje. In elk vak moet men zich afvragen of we wel goed bezig zijn. Dus ook in het schildersvak. En aangezien wij vaak met chemische goedjes in de weer zijn, moeten wij ook eens goed nadenken of dat niet wat duurzamer kan.

Dat kan!
Nu ga ik eens trappen tegen het laatste grote heilige huis dat we nog hebben in het schildersvak. Oplosmiddelhoudende verven voor buiten. Is dat nog wel van deze tijd? Of is de toekomst watergedragen? Ik denk het laatste, kan bijna niet anders. Het artikel van Cees Dijkstra (Eisma’s nr 8-2018) heeft mij aan het denken gezet. De uitstoot van buitenschilderwerk is best substantieel. Als je nagaat dat er in elk literblik verf zo’n 300 gram oplosmiddel zit. Dus als er op een mooie zomerdag heel het schildersleger aan het lakken gaat, dan loopt die hoeveelheid uitstoot flink op. Dag in, dag uit. Is dat nou echt nodig?

Pura Hoogglans Watergedragen verf

Alternatief
Laats deed ik een klus, een vrijstaande woning. Deze woning had een heel brede daklijst rondom. Mijn eerste gedachte was: mooi in de oplosmiddelhoudende hoogglans aflak! In mijn geval lijnolieverf, maar dat heeft nog steeds ongeveer 200 gram VOS. Toen dacht ik, waarom niet watergedragen? Ik kon geen goede reden verzinnen en koos voor een watergedragen product (ga ik in volgend blog verder op in). Uiteindelijk heb ik zeven liter oplosmiddelvrije, watergedragen hoogglansverf op deze daklijst losgelaten. Het resultaat was niet veel anders dan als ik een alkyd had gebruikt. Mooie glans, prima buitenduurzaamheid (7 jaar onderhoudsarm volgens de fabrikant). Bewoners dik tevreden. 

Inzichtelijk
Om het verschil inzichtelijk te maken voor mijzelf heb ik de volgende vergelijking gemaakt. Had ik deze lijst met een willekeurige (silicon)alkyd hoogglans gedaan had ik ongeveer 7 x 300 gram oplosmiddel uitgestoten. Eigenlijk giet je dan twee literflessen terpentine zo over straat uit. Ik schrok eigenlijk wel van dat vallende kwartje. Als je dat plaatje zo voor ziet denk je vanzelf, hey, watergedragen is soms zo gek nog niet.

Wordt vervolgd

7 reacties op “Heilige huisje (1)

  • Ronald

    Wat ik mijn afvraagt is watergedragen verf beter voor het milieu dan bvb lijnolie verf?. Het VOC gehalte mag dan een stuk lager zijn van de watergedragen TOV de lijnolie maar hoe zit het met de vaste stoffen hoe slecht zijn die?.

  • Beste Ronald,
    Als schilders zullen we dat nooit precies kunnen weten. Maar het is zeker een afweging die je moet maken. We moeten werken naar een verf die schonere vaste stof bevat en een onschadelijk oplosmiddel. In het voorbeeld gebruik ik Copperant Pura en dat lijkt op dit moment de schoonste keuze. Maar dat is natuurlijk gebaseerd op info van de fabrikant en mijn boeren verstand dus niets wetenschappelijks aan. En er komen meer mooie producten aan zoals de Ekodur Emulsie Aflak die ik momenteel test https://www.rigoverffabriek.nl/onzeverf/ekodur/

  • Beste Pura fans, alle toxiologische informatie staat op onze website.
    Daar zul je kunnen vaststellen dat Pura verven, non-toxic zijn, biobased, voorzien van Ecolabel en A+ label. Check tevens de veiligheidsbladen voor relevante safety informatie.
    Kortom uitgebreide info. Zo transparant mogelijk zoals het behoort.
    Geniet vooral van het werken met Copperant Pura.

  • Watergedragen verf goed voor het milieu? Acrylaat kan niet uit het oppervlaktewater worden gefilterd. We gaan het hebben over plastic flessen, over acryldeeltjes van onze kleding die via het waswater in het oppervlaktewater komen. Maar waarom heeft niemand het over het afval van de acrylaatverven? Ik weet wel waarom…………………

  • Hoi Margriet,
    Ik snap je reactie niet goed. Er staat nergens dat watergedragen verf goed voor het milieu is (bomen planten is goed voor het milieu) en ik heb het nergens over acrylaatverf.

    Ik hoop met dit blog te bereiken dat fabrikanten meer gaan kijken of ze aardolieachtige oplosmiddelen kunnen vervangen door water. Dit betekend lang niet dat het bindmiddel dan meteen een acrylaat moet zijn. Liever niet zelfs, want acrylaat is inderdaad niet goed voor het milieu.

  • Floris Fledderus

    Je zou ook kunnen overwegen een citrus verdunning te haan gebruiken in combinatie met lijnolie verf.
    Ruikt nog lekker ook.
    Zelfs terpentijn is mogelijk.
    Citrus verdunning en terpentijn in combinatie met lijnolie verf ?
    Natuurlijker bestaat niet.
    Behalve muurverf ben ik wars van watergedragen verf.
    Het productie proces is erg milieu onvriendelijk.
    Bovendien zijn er collega’s die last krijgen van eczeem bij gebruik van watergedragen producten.
    Nee, niet voor mij.

  • Beste Floris,
    Ik vind het jammer dat je op basis van ervaringen in het verleden meteen de deur voor watergedragen lakverven dicht smijt. Op het bovenstaande project heb ik de kozijnen en deuren ook in de lijnolieverf gezet, heerlijk werken natuurlijk. Maar is sommige situaties is het veel aantrekkelijker om moderne watergedragen lakken in te zetten. Ze werken sneller, twee lagen in een dag en je ademt geen oplosmiddel in. Terpentijn en citrusverdunning zijn mooi natuurlijk maar wel zeer schadelijk bij inademen. Als je dan twee dagen aan zo’n grote daklijst staat te lakken krijg je toch veel binnen, vandaar mijn keuze in deze situatie voor watergedragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan