Ga naar hoofdinhoud

‘Help, de mensen zijn op!’


Ik hoor het misschien wel dagelijks: de soms wanhopige roep van menig werkgever om geschoold en bekwaam personeel. De oorzaak wordt veelal gezocht bij de vergrijzing en het fysiek zware werk in soms minder prettige (weers)omstandigheden, waardoor jonge mensen niet meer voor het mooie vak kiezen. Toch kan een werkgever wel degelijk invloed uitoefenen. De mensen zijn namelijk niet op, maar we richten ons onvoldoende op motivatie. Motivatie is de sleutel om mensen in beweging te krijgen.  

In basis werkt motivatie heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is iets wat je heel erg graag wilt bereiken en je zult merken dat je door deze doelstelling tot alles bereid bent om dit te realiseren.

Mijn bonuskind Luca (zie mijn BLOG van 24 oktober 2016) is momenteel examen aan het doen voor het vmbo. De afgelopen jaren was school als voor elke puber; ‘saai’, ‘stom’ en een ‘complete tijdsverspilling’. Er waren veel belangrijkere zaken die aan hem trokken: YouTuber zijn.

Straatpraat
Hij werkt nu voor Scholieren.com (https://www.youtube.com/watch?v=BEKN3e6l4z0) en moet samen met een cameraman tweewekelijks een filmpje ‘Straatpraat’ opleveren. Vlak voor de eerste examens verbaasde hij me door vastberaden in de trein naar Breda te stappen om een filmpje op te gaan nemen voor zijn werkgever terwijl er toch écht een begin gemaakt moest worden met leren.
‘Ik moet werken hoor, anders krijgen we nóóit die film af en geen film: géén geld!’ En weg was hij, mij in verbijstering en een beetje wanhopig achterlatend.
Hij heeft de instelling om koste wat het kost te willen slagen in wat hij doet op dat moment. Of ik het nou leuk vind of niet; dat is motivatie.

Wensen en verlangens
Motivatie heeft alles te maken met datgene wat mensen willen bereiken, dat wat ze écht willen. Dat wat mensen écht willen komt altijd van binnenuit. Het kan niet worden aangeleverd door iemand anders. Motivatie heeft alles te maken met een positief intern verlangen en het heeft niets te maken met ‘iets moeten’. Mensen worden niet gemotiveerd door het uitoefenen en opbouwen van druk, ze moeten worden aangetrokken door hun eigen intrinsieke wensen en verlangens.

Wanneer mensen niet vooruit te branden zijn in hun werk, dan is er sprake van een gemis aan verlangen. Dit zou in veel gevallen zelfs kunnen betekenen dat het werk wat ze doen geen enkele andere verbinding heeft dan alleen de maandelijkse salarisstrook. Dat is pas ernstig; ze leven wat dat betreft de droom van iemand anders.

Persoonlijke drijfveren
Het geheim achter motivatie bij het werk is de taken, verantwoordelijkheden en de werkzaamheden te kunnen verbinden met iets wat je persoonlijk wilt bereiken. Persoonlijke drijfveren, een persoonlijk verlangen wat je binnen je baan kunt bereiken.
Dit betekent helaas ook dat veel aangeleerde motivatietechnieken en trucs onvoldoende werken. Maar wat wél werkt is tijd en gerichte aandacht te gaan geven aan je mensen, ze beter leren kennen en begrijpen en erachter komen wat hun persoonlijke doelen, drijfveren en verlangens zijn.

In gesprek zijn met je mensen zal leiden tot een veel hogere productiviteit, lager verloop, minder interne conflicten en veel meer enthousiasme en gedrevenheid. Dat is tenslotte de werking van… motivatie.

Nu nog even slagen voor dat examen Luca, want het Mediacollege staat op het punt overlopen te worden door een, méér dan, gemotiveerde leerling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan