Ga naar hoofdinhoud

Het recht van de sterkste


Sinds een aantal maanden heb ik hardlopen ontdekt. Heerlijk vind ik het, me verliezen in een wedstrijdje met mijn vorige snelste tijd. Muziek in mijn oren, hart bonkend in mijn borstkas en het gevoel van mijn voeten op de weg onder me. Verstand op nul en gáán. En even waaien dan alle cijfertjes, kleurnummers en detailleringen zo uit mijn hoofd.

Mijn rondes voeren me vaak door de binnenstad van Groningen, mijn stad. Langs al die projecten die we onderhanden hebben gehad. Vanuit mijn ooghoeken check ik dan vaak even hoe zaken erbij staan. Is alles netjes? Hoe is de glansgraad? Hoe staat de voortgang? Tegelijk voel ik me ook trots op ons als onderhoudsprofessionals. Trots op de mooie en tastbare bijdrage die we leveren aan het in stand houden en verfraaien van onze bebouwde omgeving. In dit geval ook nog eens mijn eigen stad. Trots op onze mensen die daar elke dag weer een mooie prestatie neerzetten.

Ik vermijd vaak één specifieke straat. Hoewel het resultaat er echt mag zijn, staat dat project me niet in positieve zin bij. Sterker nog, ik heb er nog wel eens nachtmerries van. Dit project was een echte Murphy: alles wat mis kon gaan, ging mis. Ik doe hier wat wij mensen zo vaak doen; fouten wegstoppen en er niet meer aan denken. Zeker in een wereld als de bouw, waar het recht van de sterkste nog geldt en “hard optreden” wordt gezien als iets positiefs. Terwijl een project als deze eigenlijk niet iets is om je voor te schamen. Fouten maken, houd je scherp en zorgt ervoor dat je kritisch blijft kijken naar je dagelijkse werkzaamheden. We hebben ervan geleerd en gebruiken het ter verbetering van ons bedrijf, het team en de mensen.

De kunst zit ‘m dan in het kunnen omvormen van iets negatiefs, naar juist iets moois. Dit begint in mijn optiek bij een stuk eigenaarschap van je werk. Niet weglopen voor je verantwoordelijkheden en ook je naaste collega’s aan durven spreken op waar de gaten vallen. Of het gesprek erover aangaan met je opdrachtgever. Moedig, als je dat durft. Dat is pas echt het recht van de sterkste.

(Beeld: Shutterstock)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Per 1 januari wijzigingen in kleineondernemers-regeling

Spuitschilder Kevin ondernemer van het jaar

Een verfdiefstal met louter verliezers

SchildersVAKTV bij jongste schilderondernemer Dylan (17)

Digitaal platform voor ondernemers in problemen


Naar archief >