Ikzelf verdiep me in de houtbouw omdat ik sinds een tijdje ook de scepter zwaai over een vakblad dat daar over gaat, Het Houtblad. Vanuit die kennis heb ik wel eens wat geroepen in de schildersbranche.
- Ten eerste dat er steeds meer hang naar ‘onbewerkt’ hout komt, wat meestal neerkomt op thermisch verduurzaamd hout, wat ongunstig is voor de schilder, want aan een Zaans geveltje zit heel wat meer schilderwerk dan aan een ‘op natuurlijke wijze vergrijzenden’ houten gevel.
- Ten tweede dat er een onstopbare wenteling aankomt die alles met de klimaatverandering en duurzaamheid- en circulariteitsstreven te maken heeft. Een trend waarbij bij elk project steeds meer naar de herbruikbaarheid van bouwdelen wordt gekeken en naar de mate waarin het toegepaste materiaal biobased en liefst niet ‘virgin’ is. ook hier scoort de schilder minpunten, want de verf is nog altijd flink fossiel van oorsprong, stoot bij het drogen oplosmiddel uit en/of andere stoffen, en is lastig te verwijderen van bouwdelen die worden hergebruikt.
- Ten derde een gunstig aspect: waar met hout gebouwd wordt is conservering en bescherming van belang. Natuurlijk vergrijzen levert vaak erg lelijke esthetische effecten op, beitsen met vergrijzers kan dat probleem oplossen, woningen van CLT (houten muren van naaldhout) hebben de neiging onder zonlicht te vergelen, dus die moeten gebeitst of gelakt worden. En, zoals elke schilder weet, een houten gevel die transparant gelakt wordt moet veel vaker worden behandeld dan gevels met een verffilm met pigment. Dus daar liggen kansen.
Halve timmerbedrijven
Vastgoedonderhoudsbedrijven kijken dan weer heel anders tegen de houtbouw aan. Ze zijn natuurlijk al halve timmerbedrijven omdat ze veel aan houtrotsanering doen, deelvervangingen, opdeklatten. En vaak ook complete geveldelen vervangen. En bij saneringen en energetische renovaties kwam daar ook nog eens schilaanpak bij: dakisolatie en/of vervanging en het plaatsen van complete nieuwe buitenmuren, meestal van een licht materiaal, dus houtskeletbouw.
Optoppen, zelfbouwen, ontzorgen
Wat we nu zien is dat de vastgoedonderhoudsbedrijven beginnen te bouwen met hout of daar pogingen toe wagen. Smits Vastgoedzorg dat met een team van Delftse studenten experimenteert met optoppingen, Elk dat onder het motto ‘Geen gedoe’ complete woonwijken transforMEERT door huizen te verbouwen, appartementencomplexen te realiseren met prefab houtskeletbouw. En nu dan Hagemans die een strategische deal sluit met een van de grootse houtenhuizenfabrieken van ons land, Barli. Vermoedelijk om samen corporaties te ontzorgen die duurzame huizen willen bouwen die ook duurzaam onderhouden worden.
Verstandig
Het lijken me allemaal heel verstandige strategische zetten. Traditionele aannemers worden allerwege ingehaald door de industriële, seriematige manier van denken van moderne houtbouwfabrieken. Houtbouw leent zich door zijn lichtheid en variabiliteit uitstekend voor binnenstedelijk bouwen en optoppingen. Dus waarom zou je daar als vastogedpartner met veel kennis van de strategische overwegingen van je opdrachtgevers geen rekening mee houden?
Ondertussen hoeft de schilder zich ook weer niet heel veel zorgen te maken. Er zitten miljoenen kilometers aan geschilderde kozijnen in bestaande gebouwen. En ook deuren en boeiboorden zullen tot in lengte der dagen geschilderd moeten worden. Als dat met een duurzaam product kan zal dat wel veel vaker voorgeschreven worden,. maar dat verandert weinig aan de aard of hoeveelheid van het werk.