Ga naar hoofdinhoud

Innovatie


Volgens verfonderzoekers Pieter Geurink (AkzoNobel) en Ad Verbree (Nelf), die beiden aan het woord komen in de laatste Verf & Inkt, is innovatie van wezensbelang voor de Nederlandse verfindustrie, maar zij stellen tegelijkertijd vast dat het meer evolutie in plaats van revolutie is. Technologische veranderingen in de receptuur gaan geleidelijk.

Kennis en innovatie staan deze week centraal tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse verffabrikanten (VVVF). Verwacht geen revolutie, maar een evolutie. Sociale innovatie kan echter morgen al vruchten afwerpen.

Nano

Duurzame verven en functionele coatings hebben de toekomst, daarover is iedereen het eens. Voor die laatste categorie biedt de toepassing van nanotechnologie ongetwijfeld mogelijkheden, maar er zijn nog veel vragen als het gaat om mogelijke gezondheidsrisico’s. Het argument dat nu al continu nanodeeltjes worden toegepast in coatings is weliswaar juist, maar geen afdoende legitimatie om de discussie te smoren. Alleen volledige transparantie biedt perspectief. Het is in dit verband verheugend dat de komende tien jaar 167 miljoen euro van de overheid naar wetenschappelijk onderzoek gaat, waaronder nanotechnologie. Mogelijk dat het topsectorenbeleid, waaronder de chemie wordt gerekend, hiermee eindelijk uit de verf komt. Want tot nu toe zijn de impulsen van de overheid om innovatie in de verfindustrie te stimuleren nihil.

Biobased

Bij de zoektocht naar meer duurzame verven scoren de biobased grondstoffen goed. De nieuwe voorzitter van de VVVF, Ben Berkel, plaatst bij de ambitie van zijn club om voor 2030 op grote schaal over te stappen op hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong echter terecht een kanttekening. Hij wijst erop dat er een goede balans moet worden gevonden tussen het gebruik van bioproducten voor voedsel en andere toepassingen. Zo niet, dan wordt het paard achter de wagen gespannen en is dit maatschappelijk niet te verkopen.

Algen

Even leek het erop dat de teelt van algen hier soelaas kon bieden, maar ook  hier is nog een lange weg te gaan, zo leert een interview met twee onderzoekers van Wageningen UR. Verffabrikant AkzoNobel, energieleverancier Essent en algenproducent Ingrepo participeerden in deze zoektocht waarbij algen als alternatieve bron voor vetzuren in alkydverven dienen. Het vierjarig onderzoek heeft een schat aan informatie opgeleverd – het is ook gelukt om op kleine schaal grondstof voor verf uit algen te maken – maar toepassing in de praktijk lijkt nog ontzettend ver weg. Er moeten heel wat obstakels uit de weg worden geruimd om deze route ooit rendabel te maken.

Sociaal

Technische innovatie is ongetwijfeld nodig om antwoorden te geven op mondiale vraagstukken die in de toekomst onafwendbaar op ons afkomen, maar ik zou daar op korte termijn dus niet al te veel heil van verwachten. Veel van de problemen die ons momenteel teisteren, vragen eerder om een vorm van sociale innovatie. Willen we de huidige crisis het hoofd bieden, dan zullen vooral investeringen in mensen moeten worden gedaan en de manier waarop zij samenwerken. Nieuwe businessmodellen en partnerships moeten worden ontwikkeld, die leiden tot prestatieverbeteringen en minder faalkosten.

Webinar

Tot wat voor samenwerkingen dit bijvoorbeeld kan leiden bij totaalrenovaties, was goed te vernemen tijdens het eerste Bouwwebinar van Eisma Bouwmedia. Maar ook bij het kleinere schilders- en onderhoudsbedrijf is sociale innovatie dé manier om te kijken hoe de nieuwe werkelijkheid die zich aandient het beste tegemoet kan worden getreden. Want de tijden van weleer komen niet meer terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn