Vorig jaar hoorde ik op de radio een reportage over een bijzonder initiatief: Het Nationaal Integratiediner. Dit is een kleinschalig diner waarbij collega’s van uiteenlopende afkomst, nationaliteit en/of hiërarchische positie voor elkaar koken. Om daarna samen aan tafel te gaan en elkaars cultuur en elkaar beter te leren kennen. Lekker eten is de basis. Maar de achterliggende gedachte is veel groter.
Verschillen tussen mensen leiden tot verschillende inzichten en ideeën. Het Nationaal Integratiediner wil onze maatschappij beter maken. Niet polariseren, maar samenwerken. Een mooi initiatief, dat inmiddels populair is in diverse bedrijven. Hoogste tijd voor een introductie in de schildersbranche, lijkt mij. Vooral in de grotere steden bestaat het personeel van schildersbedrijven aldaar vaak uit een ‘melting pot’ van nationaliteiten. Het Nationaal Integratiediner is een mooie ongedwongen manier om je collega op de steiger iets beter te leren kennen dan het dagelijkse oppervlakkige praatje en je eens nader te verdiepen in zijn afkomst en cultuur.
Maar buiten de grote steden is dit diner uiteraard ook een prima middel om onderling meer wederzijds begrip te kweken tussen collegae. Het idee van het Nationaal Integratiediner is in 2011 geboren bij schoonmaakbedrijf Asito. Dit bedrijf heeft meer dan 90 nationaliteiten in dienst. Elke dag weer laten zij zien gezamenlijk een topprestatie te kunnen leveren, ondanks alle verschillen tussen deze mensen, stelt de directie. De Asito-directie bedacht het concept om onderlinge verschillen in het bedrijfsleven te vieren en kansen te creëren voor betere samenwerking onder het motto: ‘Verschillen zijn niet eng, maar juist interessant. Als je praat over elkaars verschillen, kom je er van zelf achter dat er ook heel veel overeenkomsten zijn.’
Asito wilde deze filosofie graag uitdragen naar andere bedrijven, waarna het Nationaal Integratiediner onststond. Vorig jaar vond alweer de vierde editie plaats en dat was wederom, net als de voorgaande edities, weer een doorslaand succes. Op meer dan 200 locaties (in bedrijven, buurthuizen e.a.)zaten op donderdag 9 oktober 2014 meer dan 16.000 Nederlanders en niet-Nederlanders van diverse afkomst bij elkaar aan tafel. Om door samen te eten, elkaars cultuur en zo elkaar beter te leren kennen. Op het buffet stonden gerechten uit alle windstreken, van lasagne tot linzencurry en van bapao tot een deeggerecht uit Ghana.
Een goed voorbeeld doet volgen. Hopelijk zijn ook in de schilders- en vastgoedonderhoudsbranche bedrijven die mee willen doen aan dit mooie initiatief. Het eerstvolgende Nationale Integratiediner staat in oktober gepland. Hier leest u meer informatie daarover.