Ga naar hoofdinhoud

Juiste attitude winterwerk


 

De groei van het aantal doorwerkprojecten lijkt te stagneren, blijkt uit onderzoek. Vind je het gek als slechts een derde van de schilders- en onderhoudsbedrijven voordelen voor de klant ziet en driekwart meteen de nadelen voor de schilder weet op te sommen. Waar is de ambitie, het geloof in eigen kunnen?

In opdracht van Eisma’s Schildersblad en SchildersVakkrant heeft USP Marketing Consultancy uit Rotterdam dit najaar onderzoek gedaan naar de hoeveelheid winterwerk die zich toen leek aan te dienen in de schildersbranche.

Ontslag

Maar liefst een kwart van de schilders- en onderhoudsbedrijven met personeel verwachtte deze winter meer dan de helft van het personeel te moeten ontslaan wegens gebrek aan werk. Slechts 4% heef het idee dat het aantal opdrachtgevers dat kiest voor 4-seizoenenonderhoud nog groeit. De belangrijkste resultaten zijn te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 12-2014 die deze week bij onze abonnees op de mat valt.

Het gaat mij echter niet zozeer om de absolute cijfers en percentages, want die kunnen morgen weer achterhaald zijn, maar wel om de trends. Of nog beter, de motivatie die verscholen gaat achter de trends die je kunt ontwaren.

4-seizoenenonderhoud

De helft van de geënquêteerde bedrijven (vooral bedrijven met personeel) is weliswaar het hele jaar bezig om winterwerk (binnen of afgeschermd) te verwerven, het geloof in eigen kunnen lijkt niet bijster groot. Zo’n 46% van de bedrijven met personeel zegt te proberen 4-seizoenenonderhoud bespreekbaar te maken bij de opdrachtgever. Ik vraag me alleen af hoe ze dat doen, als ik vervolgens kennis neem van de uitkomst van een aantal stellingen.

Elevator pitch

Volgens mij is het een ‘mission impossible’ als ik lees dat bij alle deelnemende bedrijven de stelling dat ‘doorwerken in de winter ook voor de klant voordelen heeft’, slechts door 31% wordt beaamd. Hoe moet je die opdrachtgever dan overtuigen, vraag ik me af. Iedere ondernemer in de schilders- en onderhoudsbranche zou in een ‘elevator pitch’ zo moeiteloos minimaal vier voordelen van 4-seizoenenonderhoud voor de opdrachtgever moeten kunnen opdreunen. Dat driekwart van de bedrijven wel duidelijk nadelen voor de schilder ziet bij doorwerken in de winter, geeft mij echter weinig hoop.

Doorwerkverven

De ervaringen met de doorwerkverven verschillen nogal, maar hoeven geen obstakel te zijn: bij de zzp’ers heeft 13% geen problemen en 58% kan ‘ermee uit de voeten’, alleen niet onder alle omstandigheden; bij bedrijven met werknemers liggen deze percentages op respectievelijk 4% en 71%. En maar liefst 75% van de bedrijven met personeel zegt te hebben geïnvesteerd in hulpmiddelen (zoals kachels en afwerkvoorzieningen) om te kunnen doorwerken.

Attitude

De uitgangspunten zijn dus redelijk te noemen, daar ligt het niet aan. De terughoudendheid zit vooral aan opdrachtgeverzijde, maar ik vrees dat die extra wordt gevoed door een verkeerde attitude aan de kant van de schilders- en onderhoudsbedrijven. Denk in oplossingen in plaats van in problemen en u zult zien dat uw enthousiasme aanstekelijk werkt! Want hopen dat het probleem van het niet kunnen doorwerken in de winter vanzelf oplost door de klimaatverandering (63% kijkt uit naar zachtere winters) komt op mij over als ‘wishfull thinking’.

3 reacties op “Juiste attitude winterwerk

  • Peter Lohstroh

    Mijns inziens is de bekendheid van doorwerken in de winter met 4-seizoenlakken nog te onbekend. Wil dit echter ook onder gunstige condities gebeuren moet je wel haast geconditioneerd werken , dus onder afscherming als een tent opgebouwd waarin je ook verwarmt met b.v. een infraroodstraler(s ). Dan pas zijn de condities zodanig te reguleren zoals luchtvochtigheid en temperatuur dat je voldoet aan de normen die aan de verf worden gesteld. En dat je ook naar de klanten toe de garantie ook echt kunt bieden voor dezelfde kwaliteit als in de lente of zomer. Anders neem je de bezorgdheid bij de klanten niet weg dat alles wel goed komt . Maar het blijft een zaak dit goed met een klant door te nemen . Helaas speelt de onbekendheid van geconditioneerd werken nog een te grote rol en is het ook een taak van de overheid om dit bij de consument bekend te maken. Zet als overheid b.v een doorwerkcampagne op, net als b.v. Werkspot en geef ook subsidie aan de klant om het werk ook in de winter doorgang te laten vinden . Zoals het nu gaat ervaar ik dat alle investeringen ten spijt er weinig of geen respons is voor doorwerkprojecten in de particuliere sector. Neem die onzekerheid weg en beloon dit met subsidie ( net als isolatie) en misschien komt er een ommekeer in de gedachtengang van de consument . Wat een boer niet kent….etc.
    Geconditioneerd werken onder ideale omstandigheden met behoud van dezelfde garantie als in de zomer, maar wel met alle voordelen vandien , zoals ideale droogtijden , geen matslaan van de verf , ideale luchtvochtigheid , geen stofinwaaien , geen verregenen, ramen kunnen eerder dicht in combinatie met de 4-seizoenlakken .
    Ook een beter spreiding van het werkaanbod en geen overlast in de zomerperiode als je lekker in je tuin wilt zitten met het mooie weer. ook minder mensen in de W.W., omzet groter dus er wordt ook meer belasting afgedragen .
    Kortom, ik zie alleen maar voordelen. Je moet alleen i.d.d. de juiste attitude voor winterwerk hebben en uiteraard vakwerk leveren .
    Dat is waar het uiteindelijk om gaat toch?
    De klant blij en het werk kan doorgaan. De bal ligt bij de overheid wat mij betreft.

  • robert

    hallo peter ,de omstandigheden om bv een huis te schilderen ,s,winters is voor de meeste particulieren en woningcorporaties niet ideaal, als een afscherming geplaatst word in bv 3, 4 graden en je een kachel plaatst wil dat nog niet zeggen dat je kan schilderen ,het vochtpercentage IN HET HOUT is dan tussen de 22 en 30 procent ,dat kun je nooit wegstoken met een geplaatste kachel ,vooral de liggers en opstaande kanten hebben die percentages ,dan word er bv gegrond met grondverf ,dat moet minimaal 3, 4 dagen doordrogen wil je het kunnen schuren zonder krassen ,de grondverf is te vers voor ,n afschilderlaag te schilderen ,gevolg onthechting , de afschilderverf heeft 3 maanden werk om door te drogen met 3 ,4 graden boven nul,dit bv word niet verteld door de fabrikant,weet u dit mischien ook niet? ,gevolg hiervan is dat de verflaag smerig word ,strepen aan de voorzijden van de liggers en de verflaag word aangetast door vuiligheid in zijn geheel ,u schrijft wat ,n boer niet kan enzovoorts is niet relevant .het vochtigheidspercentage van het hout is te meten met ,n vochtmeter ,die verteld wel of niet schilderen ,en de temperatuur verteld de snelheid waarin een grondverf doorgehard is en je de volgende laag aan kan brengen ,in de winter heb je overlast van het weer ,de voordeur zal toch open moeten blijven om te drogen ,en de ramen moeten open ,daar zit ,n consument niet op te wachten ,het word in huis te koud ,dat straalkacheltje buiten verwarmt niet de gehele constructie omdat je met open gaas werkt ,en vakwerk kan je zo niet leveren . een vochtigheidsmeter plaats je tegen het hout en die vertelt je wel of niet schilderen ,het is nu al weken te vochtig weer tegen de 90 % buiten dat heeft z,n weerslag op het buitenschilderwerk zo,n kachel kan dat niet terug brengen naar een redelijke vochtigheid ,ik ben het wel eens met meer omzet natuurlijk maar verftechnisch en het insteigeren en afschermen en vooral de verf voldoende te laten drogen ,kan door subsidies niet gedragen worden ,en prijs technisch is het schilderwerk al kapot gemaakt door woningcorporaties ,hoe kan je dan als schildersbedrijf nog werken,je moet onder kost prijs je presenteren ,ik voorzie een nog slechtere schildersbranche ,hoe kan bv een zzper dit verkopen aan de klant en garantie geven,ook schildersbedrijven kunnen dit niet waar maken in de winter om kwaliteit te leveren achter ,n stukje gaas met ,n kachel voor het schilderwerk

  • Peter Lohstroh

    Beste Robert, bedankt voor je reactie en je visie op geconditioneerd werken . Ten eerste gebeurt het afschermen heel grondig met gewapend doorzichtig zeil wat wordt doorgetrokken tot de gevel m.b.v. speciale uitschuifbare liggers die je aan de steiger ophangt en die dus verstelbaar zijn. Daarmee hou je de wind tegen en vochtneerslag. Ik werk ook altijd met een regenkap die tot op het dak wordt doorgetrokken en dus inregenen voorkomt. Met de verstelbare hulpstukken die ik aan de steiger ophang kan ik onder de goot door deze liggers uitschuiven tot de muur voor een goeie afdichting. Ik werk vanaf een rolsteiger die ik tot onder aan toe helemaal afscherm met zeil zodat je de temperatuur enigszins kunt regelen . , maar ter plekke waar je werkt wordt er een infraroodstraler opgesteld die je in verschillende warmtestanden kunt zetten. Ik heb op deze manier bij temperaturen net rond het vriespunt om 8.00 uur en bij 3-4 graden om 10.00-1100 uur al temperaturen bereikt vanaf 10 graden en hoger, met een luchtvochtigheid in de tent van rond de 70 %.
    Ik gebruik al jaren professionele vochtmeters en een luchtvochtigheidsmeter en hou deze factoren altijd binnen een veilige marge wat max. toegestaan is. Ik meet dus ook altijd het houtvochtgehalte en zorg dat dit ook binnen de grens ligt en tot nu toe heb ik daar geen problemen mee gehad. Op de dorpels bij slecht onderhoud met hoge waardes worden de dorpels altijd met een heteluchtfohn gestript een daarmee is het vochtgehalte vaak al hersteld en anders moet je het vochtgehalte gewoon terugbrengen naar max. 18-19 %.Dan pas bouw ik het nieuwe verfsysteem op volgens de normen. Ik gebruik wel 4-seizoenlak met een hele goede en snelle doordroging van Boonstoppel of Drost in deze koude periodes. Dat kan de volgende dag gewoon geschuurd en afgelakt worden indien nodig.(maar uiteraard alleen met schuurmatjes korrel 400 of fijner) .
    Maar alleen op mijn manier zoals bovenstaand omschreven.
    Jij had het over gaas maar dat houdt de warmte niet binnen natuurlijk ,dit moet wel grondig gebeuren anders zijn de droogtijden inderdaad te lang , maar een infraroodstraler die rechtstreeks op je schilderwerk gericht staat met een veilige afstand doet wonderen . Ook bij voordeuren e.d. die na werktijd weer dicht moeten.
    Uiteraard heb ik ook gedurende de jaren moeten puzzelen om de juiste materialen en hulpstukken bij elkaar te krijgen om dit mogelijk te maken . Dat vergt uiteraard de nodige investeringen maar levert wel resultaat op en in mijn geval hele mooie ook nog, met uitstekende referenties op Werkspot .
    Dat je daarvoor heel wat meer moet doen als in de andere jaargetijden is een ding wat zeker is . Maar je kunt kiezen tussen doorwerken met veel moeite of geen inkomen zonder moeite.
    Helaas heb je niet altijd de keus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan