Een andere mogelijke oplossing die nu vaak nog over het hoofd wordt gezien is om je als bedrijf meer te focussen op statushouders. Deze nieuwkomers staan nu veelal langs de kant.
Vooral door een achterstand op het gebied van taalbeheersing en bruikbare werkervaring, terwijl zij juist een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de arbeidskrapte in onze branche en andere sectoren.
Werken draagt bij aan de zelfredzaamheid van statushouders en bovendien zorgt het ervoor dat zij sneller de Nederlandse taal en cultuur leren, wat hun integratie in onze samenleving bevordert.
Subsidie
Het ministerie van SZW heeft inmiddels de subsidieregeling ‘Ondersteuning werkgevers inzet statushouders’ in het leven geroepen. Deze regeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.
Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid. Het geld is bedoeld voor maximaal vier statushouders per bedrijf, voor een maximaal bedrag van € 24.000. Hopelijk geeft het bedrijven een extra zetje om statushouders te werven en zo (een deel van) hun arbeidstekort op te lossen.
Gelukkig zien we in het land inmiddels meer initiatieven om statushouders klaar te stomen voor het schildersvak. Zo ontvingen achttien nieuwkomers eind mei een certificaat voor het schilderopleidingstraject dat zij de afgelopen maanden volgden in techniekcentrum LUX038 te Zwolle.
Zij kregen in het opleidingstraject niet alleen de grondbeginselen van het schildersvak onder de knie, maar werkten ook aan hun sociale vaardigheden en culturele integratie. In januari 2025 gaat weer een nieuwe groep van start. Het bedrijfsleven ontvangt deze nieuwe vakkrachten met open armen. Laaghangend fruit dat makkelijk te plukken is.