Je ziet nu de laatste tijd overal corporaties experimenteren met houten gebouwen. Dat is best snel gegaan, als je rekent vanaf het moment dat de VPRO de documentaire Houtbouwers uitzond. Die uitzending heeft namelijk enorm veel in gang gezet op dit gebied. Kort door de bocht: traditionele bouwmaterialen stoten keiveel CO2 uit, hout slaat juist CO2 op. En er bestaat tegenwoordig ‘engineered’ hout, zoals kruislaaghout, dat zo sterk is als beton en waarmee je complete woontorens kunt bouwen.
Corporaties hebben maatschappelijke opgaves en uitdagingen: heel veel woningen erbij bouwen (tegen de woningnood) en in 2050 het hele woningbezit op zijn minst CO2-neutraal hebben. En als je weet dat je met hout sneller, lichter, flexibeler bouwt dan traditioneel begrijp je waarom die experimenten de grond uit schieten.
Interessant voor de schilder? Nou… ten eerste dat materiaal bewustzijn, hè? Er wordt steeds meer gefocust op de footprint van het toegepaste materiaal. Dan gaat het niet meer om de uitstoot van het busje waarmee je bent komen aanrijden, maar wel degelijk over het aandeel fossiel materiaal in je blik en ook de ‘losmaakbaarheid’ van je product van een ander product.
En daar heeft de schildersbranche wel een dingetje, want nog maar weinig verven zijn geheel fossielvrij en ik ken nog geen één verf die je op een eenvoudige manier van zijn ondergrond afhaalt, en dan liefst nog om te hergebruiken.
En dan nog iets: die houten gebouwen krijgen allerlei gevels. Je kunt ze uitstekend bedekken met steenstrips en dun metalen plaatmateriaal, alles af-fabriek gekleurd en lekker duurzaam. Dus onderhoudsarm. En je hebt ook de opkomst van houten gevels. Zelfs ook op panden die nog ‘gewoon’ van steen zijn. Van die latjes. Die zijn meestal van verduurzaamd naaldhout. Accoya, platowood of thermisch of chemisch verduurzaamd. Gaat geen blank lakje over of niets. Soms een voorvergrijzer, dat maakt het hout wat grijzer, mag gewoon slijten want daaronder komt het grijs van het duurzame hout naar voren. En als er een balkje gaat rotten schroef je het los en zet je er een nieuwe in.
Dus. Zou het wel eens erg goed kunnen zijn als we dat soort houten gevels een interessant kleurpalet zouden geven. Overschilderbaar is dat verduurzaamde hout meestal wel. Zaans groen, denk je meteen aan. Maar weinig architecten zal dat aanspreken. Punt is: als de mensen zijn uitgekeken op al dat natuurlijke hout, dan zou je ze een alternatief moeten bieden: mooi glanzende lattengevels, ton-sur-ton en alles. Dan zit er opeens voetbalvelden aan werk aan zo’n gevel. Liefst dan dus wel van een geheel biobased, eenvoudig te verwerken en te hergebruiken en nochtans goed beschermende duurzame watergedragen lak. Doe maar even aan de laboranten vragen om dat te ontwikkelen…