Eind vorige week werden ondernemers die mondkapjes en andere beschermingsmiddelen verkopen gevraagd om contact op te nemen met het ministerie van Volksgezondheid om met spoed de voorraden van ziekenhuizen aan te vullen. Reden: de bescherming van zorgpersoneel heeft nu de hoogste prioriteit.
Nu er meer gevallen van het coronavirus in Europa worden vastgesteld, dreigt er in Nederland een tekort te ontstaan aan onder andere mondkapjes. Vanuit het buitenland zijn de leveringen vrijwel gestaakt en we hebben geen productie van mondkapjes in eigen land.
Mondkapjes op rantsoen
Dinsdagochtend meldde Trouw dat verschillende ziekenhuizen echt vrezen voor een tekort aan mondkapjes, maar ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, en deze ‘op rantsoen’ hebben gesteld. Mondkapjes worden daardoor langer doorgebruikt, ook bij mensen met een verdenking van het coronavirus, meldden zorgmedewerkers. In tijden van crisis verwateren regels; om toch te voldoen aan de zorgplicht kan het zijn dat – door een tekort aan medische hulpmiddelen – wordt afgeweken van de gestelde arborichtlijnen.
Momenteel wordt zelfs hergebruik van wegwerpmaskers onderzocht. Trouw meldt dat het RIVM, op verzoek van verschillende ziekenhuizen, bekijkt of bepaalde wegwerpmaskers (de zogenoemde FFP2-maskers waarin een filter zit) kunnen worden gesteriliseerd. Kortom de nood is hoog.
Maar het ministerie van Volksgezondheid is niet alleen op zoek naar mondmaskers en chirurgische maskers. Ook brillen, schorten, handschoenen en desinfectanten staan hoog op de prioriteitenlijst. Ondernemers worden door het ministerie benaderd om de materialen beschikbaar te stellen aan de zorg. Ook artsen en verpleegkundigen roepen inmiddels via sociale media burgers op om eventuele voorraden mondkapjes naar ziekenhuizen te brengen, omdat ze daar harder nodig zijn dan bij mensen thuis.
Grossier als inzamelpunt?
Wellicht kan de schilder- en onderhoudsbranche hieraan ook een bijdrage leveren. Veel schilders(bedrijven) en leveranciers hebben latex handschoenen welke als alternatief gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor gelaatbescherming als maskers. Nu moet het niet zo zijn dat iedere individuele schilder met zijn masker, bril of handschoen aan de balie van het regionale ziekenhuis verschijnt. Misschien kunnen de verfgrossiers hier een regierol vervullen en deze persoonlijke – nog ongebruikte – beschermingsmiddelen, die de schilder over heeft, inzamelen. En dan collectief aanbieden. Als de VVVH en Copagro een lijntje onderhouden met het ministerie van Volksgezondheid, dan kunnen we er misschien ook nog voor zorgen dat deze middelen bij dié zorginstellingen komen waar op dit moment de nood het meest hoog is.
UPDATE 18-3-2020:
Inmiddels roept ondernemingsorganisatie OnderhoudNL haar leden op mondmaskers te doneren.
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/Oproep_OnderhoudNL.jpg)