Ga naar hoofdinhoud

Nat.Lab.


Fouten maken is menselijk maar om er een puinhoop van te maken heb je een computer nodig. Deze wijsheid vind ik op het prikbord van dr. Ir. Zoveel als ik begin jaren tachtig namens de firma Jac. Koot werkzaam ben op het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Waalre.

Om niet altijd op te vallen tussen de bollebozen van Philips vermom ik mij bij tijd en wijle als onderzoeker. Ik doe een witte stofjas aan en ik Einstein mijn dan nog weelderig kapsel een weinig. Ik stel mij voor als iemand van de afdeling Coatingsrecearch. (Ferro & Non-ferro) Met als specialisatie Applied Adhesive Sustainable Coatings.
 
Relativiteitstheorie
Deze intro opent soms deuren en als tegenprestatie stel ik mij in dienst van de wetenschap. Wanneer de onderzoekers de grap doorhebben en, naar aanleiding van mijn interesse, een poging wagen om hun microkosmos aan een ambachtsman te verduidelijken is dit in de geest van Einstein. Hij zou ooit gezegd hebben dat als je de Relativiteitstheorie niet kunt uitleggen aan iemand met drie jaar wiskunde, je de theorie zelf niet begrijpt…
 
En op een dag krijg ik zowaar een gastcollege over neutronenbombardementen op protonen van Plutoniumatomen om door middel van de levensduur van 0,3 nanoseconde een nieuw element aan de wetenschappelijke elemententabel toe te voegen.
 
Niet dat ik alles begrijp maar het levert wel gauw een interessant uur arbeidstijdverkorting op.
 
Grand Canyon
Na twee en een half jaar tussen de onderzoekers van het NatLab wordt het mij duidelijk dat er een lange weg te gaan is tussen het bedenken en het in de markt zetten van een product. En dan is communicatie vaak het grootste struikelblok.
 
Twintig jaar later echoën deze herinneringen als ik met mijn persoonlijke computer een calculatie op papier probeer te printen. Tussen de bedenker en de gebruiker van een computerprogramma gaapt soms een gat ter grootte van de Grand Canyon.
 
Kent u het fenomeen helpdesk? Op de meest simpele vragen krijg ik de meest onbegrijpelijke antwoorden. “Klik op toevoegen in het tabblad extra nadat je bewerkingen hebt geopend in het hoofdmenu van het programma voorcalculaties.” 
 
Alles sal regkom
Deze week kom ik in het studentenhuis van de zoon van een gelauwerde Philipstechneut. Vincent studeert toegepaste bedrijfsinformatica. Kort door de bocht: wanneer is techniek bruikbaar.
 
Ik stel hem een afstudeeropdracht voor: Maak de programma’s vanuit het oogpunt van de gebruiker in plaats van de bedenker.
 
Misschien hebben we dan geen computer meer nodig om er een puinhoop van te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Woningtrends 2025: meer isolatieglas, minder schilderwerk

Goudhaantje heeft nieuwe ambassadeur

Vier miljoen voor onderhoud Brabantse rijksmonumenten

Altrex wint Fitting Award voor duurzaamheid op BouwBeurs

PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035