Traditioneel was ook publiek welkom om de werken van de schilders te bewonderen en van die gelegenheid maakten honderden bezoekers (waaronder decoratiestudenten uit Nederland) dan ook gretig gebruik.
Toen ik het verslag las, gingen mijn gedachten terug naar de Salon 2018, die werd georganiseerd in de Leeuwarder stadsschouwburg. Het is nog steeds een van de leukste en meest inspirerende schilderevenementen die ik ooit heb bezocht.
Meerdere dagen dompelde ik mij onder in de wereld van deze hechte club Salon-decoratieschilders, allemaal vaklieden pur sang. Ik genoot van de interviews, hun demonstraties, vakmanschap en zichtbare liefde voor het vak. Het niveau van de deelnemers ligt soms zó hoog dat de scheidslijn tussen decoratief vakmanschap en kunst vervaagt.
Salon is ieder jaar pure promotie voor het schildersvak en ook het ideale visitekaartje om jongeren over de streep te trekken om zich te bekwamen in decoratieschildertechnieken, want er is in de branche volop behoefte aan specialisten op dat gebied.
Eigenlijk zou er in ons land jaarlijks een eendaagse variant van Salon moeten worden georganiseerd. Een event waaraan de beste decoratieschilders van Nederland meedoen, die – onder het toeziend oog van bezoekers – demonstraties verzorgen en hen desgewenst van vakinformatie voorzien.
Hoofddoel: jongeren, zij-instromers en andere geïnteresseerden inspireren decoratieschilder te worden en zo voor nieuwe aanwas te zorgen. Naar mijn mening is de landelijke Schildersdag en Vakwedstrijd van de Studieclub Schilders Nederland (SCS) het uitgelezen podium voor zo’n Nederlandse Salon-variant.
De SCS-dag staat jaarlijks vooral in het teken van de uitreiking van diploma’s en oorkonden aan de prijswinnaars van de vakwedstrijden en de expositie van de deelnemers, maar trekt het laatste decennium veel minder bezoekers dan voorheen.
Door in een belendende zaal de Salon-variant te organiseren, kun je de SCS-dag mijns inziens dynamischer maken, een flinke impuls geven en meer bezoekers trekken. Ik laat het proefballonnetje bij deze graag even op!
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2024/07/0-Fransman-Julien-Gautier-demonstreert-technieken-uit-zijn-nieuwe-boek-30-handgeschilderde-marmers-nov.-24-972x1024.jpg)