De timing kon niet beter… Daags voor de boekpresentatie van het nieuwe boek van Annemarie Rakhorst Nieuwe Energie, Nederland na het fossiele tijdperk behaalde het burgerinitiatief “Nederland krijgt nieuwe energie” de vereiste 40.000 handtekeningen. Daarmee komt het onderwerp definitief op de agenda van de 2e kamer…
Politiek
Merkwaardig is het trouwens wel, want de initiatiefnemers zijn geen burgers, maar politieke partijen (CDA, CU, D66, Groenlinks, PvdA, SGP en VVD). Kennelijk is ons politieke systeem zo vastgeroest dat om duurzaamheid op de agenda te krijgen het burgerinitiatief van stal moest worden gehaald en eigenlijk worden misbruikt. Het zij zo; het resultaat telt. Het zou trouwens nog mooier zijn als deze partijen elkaar opzoeken om samen een regering te vormen, omdat duurzaamheid ze kennelijk kan verenigen. Misschien krijgen ze nog een kans. Laten we het hopen, want wat er nu op duurzaamheidsgebied doordruppelt vanuit de huidige coalitieonderhandelingen (VVD, CDA, PVV) stemt niet echt vrolijk.
Burgerinitiatief
“Nederland krijgt nieuwe energie ” zo heet dus het burgerinitiatief. De website zegt: “Er is een aanzienlijk risico dat de fossiele energiebronnen niet kunnen voorzien in de verwachte stijgende wereldwijde vraag naar betaalbare energie. Dit leidt tot prijsstijgingen, recessies, armoede, sociale onrust, geopolitieke spanningen en in het uiterste geval tot oorlog. Daarnaast leidt het huidige beleid tot een versterkte klimaatverandering met grote ecologische en economische schade tot gevolg”. Waarvan acte.
Winst maken
Annemarie Rakhorst is in ieder geval voortvarend aan de slag gegaan om feiten, meningen, opinies, kansrijke oplossingen en aansprekende voorbeelden te verzamelen. Haar boek Nieuwe Energie ademt een positieve sfeer van inspiratie, innovatie en geld verdienen. Dat laatste is allang geen taboe meer in duurzaamheidsland, in tegendeel het is een must: people, planet en profit. Profit is nodig om duurzaamheid te verankeren. Zo ook dus bij nieuwe energie.
Anders denken
Inleider en energie-innovator Gunter Pauli liet tijdens de boekpresentie aansprekende voorbeelden zien van duurzame innovatie. Bijvoorbeeld water, wat je kunt zuiveren zonder chemicalieen, alleen door natuurkundige principes (vortex). Ook stak hij de draak met duurzame vooroordelen. Vegetariers zijn bijvoorbeeld minder duurzaam dan ze denken: voor het kweken van veel gebruikte paddestoelen als vleesvervangers wordt veel tropisch hardhout gebruikt. Zonnecellen kunnen hem ook niet bekoren: Om energie van de zon te kunnen oogsten verduisteren we eerst diezelfde zon met broeikasgassen en andere schadelijke verbrandingsproducten (nl. om silicium zonnecellen te maken).
Kijken naar de natuur
Anders denken, kijken naar de natuur en innovatie waren de sleutelwoorden van zijn presentatie. In het boek geeft hij zijn visie op energie: “Als we de overvloed van de natuur weten te benutten kunnen we ongelimiteerd energie gebruiken. Zonder dat we bang hoeven zijn dat dit ten koste gaat van onszelf of van de generaties na ons. We moeten niet meer in termen van schaarste denken maar energierijk durven zijn”.
Here comes the sun
Tijdens de boekpresentatie werd uit de VPRO Tegenlicht documentaire “Here comes the sun” (Rob van Hattum was er zelf ook) een aantal aansprekende voorbeelden getoond.
“Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen”. Want de prijs die we betalen voor onze ongebreidelde jacht naar energie is erg hoog. Denk alleen al maar aan wat er in de golf van Mexico gebeurde. En econoom Jeffrey Sachs ziet een rechtstreekse relatie tussen de financiële crisis en de energiecrisis.
Oplossingen
Maar er zijn oplossingen, nu al. Bekijk om te beginnen de documentaire “Here comes the sun”; lees het boek Nieuwe Energie van Annemarie Rakhorst. En krijg zelf ook nieuwe energie om aan de slag te gaan…
Filmcompilatie van de boekuitreiking
en nu slapend rijk worden.
T Heelal
Hoe verder ik keek
Hoe groter het leek
ps met dank aan Juul D
De mogelijkheden zijn eindeloos inderdaad. We moeten alleen slimmer worden in het oogsten daarvan…
En: slapend rijk worden behoort inderdaad tot de mogelijkheden (zie de video Here comes the Sun)..