Ga naar hoofdinhoud

Omdenken


Fineo, Spacia, LandVac en BENGglas. Merknamen van vacuümglas die je tegenwoordig in de markt kunt tegenkomen. Nu steeds meer schilders- en onderhoudsbedrijven in combinatie met het regulier onderhoud gebouwen energetisch moeten opwaarderen, is het goed om kennis te nemen van de alternatieven die er zijn om glas in bestaande kozijnen beter te isoleren. Glas is immers een zwakke schakel in de thermische isolatie van een woning of gebouw. Als de toepassing van triple glas in de bestaande kozijnen onuitvoerbaar lijkt, wordt door veel opdrachtgevers al snel gedacht aan vervanging door kunststof kozijnen. Uit oogpunt van duurzaamheid ongewenst, helemaal als de bestaande kozijnen nog in goede staat zijn.

Fineo by AGC

Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind, zo blijkt na een rondvraag bij leveranciers van vacuümglas. (Een uitgebreid artikel is te lezen in Eisma’s Schildersblad nummer 8-2021). Er is weliswaar een groeiende belangstelling voor dit type glas, maar inzet op grote projecten van woningcorporaties of VvE’s is nog zeldzaam. Dit komt ook omdat kozijnleveranciers weinig initiatief tonen en vaak gewoon het bestek volgen, zo valt te beluisteren. Terwijl de ontwikkeling van vacuümglas de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen en deze optie absoluut de toekomst is, aldus insiders. Al moet je wel zo eerlijk zijn om te bekennen dat prijs van vacuümglas een obstakel kan zijn. Minimaal twee keer zo duur als het best presterende dubbelglas. Het is een afweging of de voordelen qua dikte, gewicht en duurzaamheid opwegen tegen deze extra kosten.

Meer ijzers in het vuur

Maar er liggen meer ijzers in het vuur. Behalve het plaatsen van vacuümglas is het ook mogelijk bestaande kozijnen zo aan te passen dat ze wél geschikt zijn voor triple glas. De ‘aanslaglat’ van de ADS Groep Toelevering Bouw werkt prima en is prijstechnisch aanzienlijk voordeliger dan een kozijn volledig te vervangen door een kunststof exemplaar, aldus Arend Jan Overbeek, de bedenker van dit concept. Maar het vraagt wel ‘omdenken’. Hij hoopt met potentiële partners het idee verder te kunnen uitwerken. Zijn ideaal: een universeel product dat straks in de bus van iedere schilder ligt.

[Bij de foto]
Ranke kozijnen bieden geen ruimte voor triple glas en kunnen het gewicht daarvan ook niet dragen. Met Fineo by AGC zijn ze wel hoogwaardig te isoleren. (Foto: AGC Glass Europe)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn

Ontheffing zero-emissiezones voor bus met glasresteel

Wisseling van de wacht bij Pieterman Groep

Geluk Groep neemt Snepvangers Glas over

Isolatieglas-subsidie per 1 januari omhoog


Naar archief >