Vat het maar eens samen: wat schildert de schilder? Zeg maar de schilder zoals jij en verreweg de meeste van je collega-bedrijven? Huizen? Nee, dat is het niet. Want je doet ook wel eens een winkel, of een kantoor. ‘Particulieren’? Mmjah… maar wat is een rentmeester dan, of een VvE-beheerder? Geen particulier, en toch schilder je wel voor dat soort opdrachtgevers.
Duidelijker: wat schildert het doorsnee schildersbedrijf niét? Ik ken heel veel schildersbedrijven die niet in de nieuwbouw werken, principieel niet voor aannemers. Maar ‘oudbouwschilder’ is ook weer geen prettige naam. Je hebt wel weer ‘monumentenschilders’ en die hebben zo langzamerhand een eigen status, een eigen opleiding en een eigen erkenning.
De doorsnee schilder schildert ook nauwelijks meer voor corporaties. Of ja, ze hebben er wel lekker werk van, maar het is niet de bulk. Die wordt gedaan door wat zich Vastgoedonderhoudbedrijf noemt, Totaalonderhoudsbedrijf, RGS- en VGO-Keurbedrijf of ook steeds vaker ‘aannemer’ of ‘partner’.
Bruggen, schepen, industriële installaties… het kan een keer voorbij komen, maar dat doet de ‘gewone’ schilder niet. Dus… ja, vastgoed. Een schilder schildert vastgoed. Alles wat vastgoed is.
En toch… ik vond het al lastig dat schildersbedrijven allemaal onderhoudsbedrijven wilden gaan heten. Als die onderhoudsbedrijven zich nu vastgoedonderhoudsbedrijven gaan noemen zijn de rapen gaar, dan weet niemand meer waar je het over hebt.
Dus zou ik eigenlijk willen pleiten voor een herwaardering van de term ‘schilder’ en schildersbedrijf. Daar zit namelijk, voor mij in ieder geval, alles in: iemand met kennis van ondergronden en de bescherming daarvan (waardoor mensen nogal eens zeggen dat schilder van ‘schild’ komt, maar ik geloof niet dat dat klopt). Iemand die net zo goed en kundig een kerk als een kroeg schildert, een bootje of een bedrijfspand. En ook nog eens een muurtje stuukt, een schoorsteen opmetselt, een ruitje plaatst, een behangetje plakt.
Laat dan al die andere schilders zich maar specialiseren: sierschilders, restauratieschilders, totaalschilders, metaalschilders, corporatieschilders, nieuwbouwschilders et cetera. Dan blijft ‘schilder’ precies dat wat het altijd al was!