Ga naar hoofdinhoud

Over monopolie en hout versus kunststof


Een interessant artikel in Cobouw afgelopen week. Milieuvriendelijk bouwen zit volgens elf bouwkostendeskundigen op een dood spoor. Renoveren is veel minder milieubelastend dan nieuwbouw, maar deze visie vindt nauwelijks gehoor. De Stichting Bouwkwaliteit (SKB) wordt beticht van een monopolie.

De Stichting Bouwkwaliteit (SKB) moet namens de overheid milieuvriendelijk bouwen in goede banen leiden. In de Nationale Milieudatabase wordt op dit gebied relevante productinformatie bijeengebracht en tevens bepaalt de SKB volgens welke regels en met welke instrumenten mag worden gerekend. En daar gaat het mis, aldus de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen. De kwaliteit van de data is, volgens hen, niet te controleren en door de aannames die in de rekenmethodiek zijn verwerkt, zeggen de uitkomsten niets over de echte milieukosten.

Nationale Milieudatabase

De achterliggende gegevens van de Nationale Milieudatabase zijn niet inzichtelijk en daardoor is de rekensom van een product nooit te herleiden, is hun kritiek. Grote, ‘vervuilende’ leveranciers zouden baat hebben bij deze onduidelijkheid. Door de niet-openbare opzet van de Nationale Milieudatabase krijgen nieuwkomers met echt milieuvriendelijke alternatieven nauwelijks een kans. Een geluid dat ik ook wel eens heb gehoord uit de wereld van het vastgoedonderhoud, waar onderhoudsbedrijven bij renovatieprojecten soms worden afgetroefd door grote aannemers, die met grote gebaren en de Milieudatabase in de hand een project binnenhalen. Om vervolgens de uitvoering uit te besteden.

Houten kozijnen

Maar het liefst bouwen aannemers nog steeds nieuw, terwijl renovatie van de bestaande voorraad stukken beter is voor het milieu, aldus de Bouwkostendeskundigen. De schimmigheid rond de werkelijke milieulasten helpt hen daarbij. Maar ik denk dat het, los van welke rekenmethodiek dan ook, tevens een beetje inherent is aan het dna van een traditionele aannemer. Als er al renovatie wordt gepleegd, dan liever al het oude eruit en nieuwe (kunststof) kozijnen erin. Terwijl met een geringe deelvervanging zelfs de meest verwaarloosde gevel met houten elementen weer decennia lang mee kan, mits beschermd met het juiste verfsysteem. Een beetje cyclus loopt tegenwoordig al zes tot zeven jaar en er zijn steeds meer verffabrikanten die beweren dat, onder de juiste omstandigheden, tien jaar mogelijk moet zijn. Dat laatste laat ik voor hun rekening, maar ik weet wel dat het een fabeltje is dat kunststof kozijnen geen onderhoud  nodig zouden hebben.

Eén reactie op “Over monopolie en hout versus kunststof

  • Klaas de Wit

    Door de brancheorganisatie voor leveranciers en fabrikanten van kunststof is een
    verzoek gedaan bij het NEVI? om onderzoek te doen of Kunststof kozijnen de voordeligste keuze is. Het hieruit geresulteerde TCO-rapport geeft ondubbelzinnig aan dat zeker over langere periode kunststof kozijnen dat inderdaad zijn.
    Volgens de initiatiefnemers is het onderzoek heel ‘integer opgezet, breed ingestoken
    en grondig onderbouwd’.
    Het artikel ‘Kunststof kozijnen zijn de voordeligste keuze’ in Stedenbouw nr. 787-2024 zijn de belangrijkste feiten uit het rapport opgenomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan