Ga naar hoofdinhoud

Passie


U moet nog even, een ruime week, geduld hebben voor de projecten die zijn genomineerd voor de Nationale SchildersVakprijs 2013 bekend worden gemaakt, maar inmiddels zijn de opnames op locatie geschoten en wordt de laatste hand aan de montage gelegd. Na een ‘sneakpreview’ verzeker ik u dat het geen makkelijke klus wordt voor de jury. Gedegen vakwerk, innovatief, brutaal of verrassend schilderwerk, alle ingrediënten zijn aanwezig. Maar binnenkort kunt u de projecten ook zelf ‘wegen’ door online een stem voor de Publieksprijs uit te brengen.

De nominaties voor de Nationale Schildersvakprijs 2013 worden binnenkort bekendgemaakt. Inmiddels zijn de filmpjes van de projecten geschoten. De rode draad: passie voor het schildersvak.

Drive

Hoe verschillend de projecten en geïnterviewde ondernemers ook zijn, er is een gemene deler. Of het nu gaat om nieuwbouw-, onderhouds/renovatie- of decoratie/restauratieschilderwerk, de passie druipt er bij de betrokkenen vanaf. De liefde voor het vak, de drive om iets moois te maken, cultureel erfgoed opnieuw te laten stralen of de wereld gewoon iets kleurrijker achter te laten. Dat is mooi om te zien en te horen.

Opleiden

Eenzelfde passie ontwaar ik bij de leerbedrijven. Opleiden moet ook in de genen zitten, begrijp ik na het bekend worden van het Beste Leerbedrijf van Savantis. Vanaf deze plaats feliciteer ik Wilhelm BV uit Zaamslag met deze titel in 2013. Maar ook Hans Scheffer van Gebr. van der Geest uit Enschede die de titel Beste Praktijkopleider Savantis 2013 mee naar huis mocht nemen.

Vakkundig

Volgens de jury waren alle genomineerden schilders- en onderhoudsbedrijven ‘zeer gemotiveerd en betrokken’ bij het opleiden van nieuwe medewerkers. Bij de keuze gaf uiteindelijk de doorslag, dat bij Wilhelm het opleiden en ontwikkelen van medewerkers in de genen van de organisatie zit. En het troefde de winnaars in de sector Afbouw en sector Reclame, Presentatie en Communicatie onder andere af omdat voor de vakkundige praktijkopleider bij Wilhelm volop ruimte is om de leerlingen de kneepjes van het vak te leren.

Faalkosten

Maar vakmanschap alleen is niet genoeg om het verschil in de markt te maken. Aardig in dit verband is de opmerking van de jury bij de benoeming van Hans Scheffer tot Beste Praktijkopleider. Het viel de jury op dat deze praktijkopleider, naast vaktechnische vaardigheden, ook op bedrijfseconomisch vlak zijn leerlingen het nodige bijbrengt. In het kader van een goede werkvoorbereiding stimuleert hij leerlingen vooruit te kijken naar de volgende dag dan wel de volgende week. “Hij weet daardoor de faalkosten te beperken.”

Zolang ik dergelijke passie tegenkom in onze sector, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan