Moet ik dertig jaar geleden nog uit mijn hoofd leren welke bestanddelen in
verf zitten, krijg ik vandaag de dag, bij wijze van spreken, een jaar
gevangenisstraf als ik probeer er achter te komen.
Goed, de tijden veranderen. Is mijn overgrootvader in het Rotterdam van rond 1900 een arme sloeber die ’s winters kan verrekken en die ’s zomers mag doodvallen maar ondertussen zijn verf zelf moet maken?
In 2008 is zijn achterkleinkind een Ondernemer Zonder Problemen die kan schilderen met met High-Tech verfsoorten.
Ervaring
Ik zou geen Nederlander zijn als ik niet toch wat te klagen heb.
De klacht is u allen bekend: we mogen met het crème de la crème van de verftechnologie schilderen alleen krijgen we niet te horen wat die High-Tech verf na het aanbrengen precies doet.
Het is waar. We kunnen scholing volgen. In oppervlakteactieve stoffen, in pigmentverdeling, in ondergrondbenatting. Alsof ik de verf zelf nog zou kunnen maken.
Maar wie-o-wie verteld mij hoe de verf droogt bij regenachtig weer, bij felle zon of ’s avonds vlak voor zonsondergang? Geen mens. Behalve mijn eigen ervaring.
Uithardingproces
Waar de schilder, onder druk van de overheid, niet op zit te wachten zijn verfsoorten waarvan de fabrikant zo angstvallig over zijn keukengeheim waakt dat essentiële informatie verzwegen blijft.
Als iets belangrijk is voor de keuze is het wel het uithardingproces.
We zijn onderhand gewend om elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. Sinds mijn schoolbanktijd zijn bij de introductie van nieuwe verfsoorten de uithardingeigenschappen van bindmiddelen met een bijna mystieke waas omgeven. Ik zie daar voorlopig geen verandering in komen.
Het beste voorbeeld is de introductie van het UV-vernettend bindmiddel zonder dat in de enorme reclamecampagne van Rubbol XD daarover ook maar met één lettergreep wordt gerept.
De fabrikanten hoeven niet ongerust te worden. Het gaat de schilder niet om de ingrediënten maar om de eigenschappen en daar komen we, vroeger of later, achter. De verf die niet voldoet aan onze eisen wordt echt wel vervangen.
Want weet u, we zijn liever vakman dan proefkonijn.