Traditionele verfproducten op basis van lijnolie worden van oudsher gewaardeerd om hun houtvoedende en beschermende eigenschappen. Daar komen de laatste jaren milieuvriendelijke aspecten, zoals het biobased karakter, bij. Alleen die droogtijd
Nieuwe generatie
Vroeger, voor de petrochemische revolutie, was lijnzaadolie het algemeen toegepaste bindmiddel in verf. Aquamaryn, een merk van Ursa Paint, legt zich al sinds het begin van de jaren ’80 toe op de ontwikkeling van een nieuwe generatie natuurverf op basis van herwinbare grondstoffen. De laatste jaren timmert ook Rolsma Advanced Biobased Paints behoorlijk aan de weg met duurzame lijnolieverven op plantaardige oliebasis. En we kennen natuurlijk ook nog Scandinavische lijnolieverven als Ottosson en Allbäck.
Serieuze optie
De technische duurzaamheid is het probleem niet bij deze verven. Menig onderhoudsschema zou tegenwoordig zomaar kunnen worden opgerekt naar zes of zeven jaar, mits de ondergrond goed is. Maar geldt dat niet voor elke verf? Ja, maar dan nog. Steeds meer opdrachtgevers lijken zich dat te beseffen en kijken voor het eerst weer serieus naar de mogelijkheden van deze verf op basis van olie uit lijnzaad. Er leven veel vragen, maar veel onderhoudsbedrijven moeten de antwoorden schuldig blijven. Sterker, zij zitten helemaal niet op deze verf te wachten. Stug te verwerken en die droging…
Werkplanning
De lange droogtijd van traditionele lijnolie verf is inderdaad een probleem en de belangrijkste reden dat deze verf nog weinig wordt toegepast. Ramen en deuren van een pand of woning moeten gemiddeld lang open blijven staan. Dit is echter geen onoverkomelijk bezwaar, bewees Sibbing Schilderwerken uit Den Haag, die in 2013 beslag wist te leggen op Nationale SchildersVakprijs in de categorie Onderhoudsschilderwerk met een renovatieproject volledig uitgevoerd met lijnolieverf. Een kwestie van je werkplanning op aanpassen.
Stand der techniek
Wat de sceptici wel eens vergeten, is dat de lijnolieverf anno 2014 weliswaar nog steeds dezelfde grondstof als basis heeft, maar qua verftechnologie niet meer is te vergelijken met de gelijknamige verf van honderd jaar geleden. Het onderzoek heeft niet stilgezeten. De laatste stand van de techniek is samengebracht in deze nieuwe generatie lijnolieverven: er zijn grote stappen gezet, zowel op het gebied van levensduur, kleurbehoud als droogtijd. Zo claimt Wijzonol nu ook met OER een sneller drogende lijnolieverf te hebben ontwikkeld. Ramen en deuren kunnen in de meeste gevallen binnen 6 tot 7 uur weer zonder problemen worden gesloten, aldus de verffabrikant.
Ervaring uitwisselen
Feit is dat het verwerken van lijnolieverven andere competenties vereist dan het schilderen met synthetische verf en ook is de ene lijnolieverf de andere niet. Het is dan ook goed kennis op dit gebied te delen. Schilders Van Nu is zo’n vakgroep waar schilders die werken met duurzame verf ervaringen met elkaar uitwisselen. Nu nog een regionaal collectief, maar het zou goed zijn als dit initiatief landelijk navolging krijgt. Voor een brede basis onder biobased.
Tijd is onbeperk, ons korte leven op deze aarde is maar beperkt.
Het gaat er niet om wat je hier doet, het gaat er om wat je achter laat.
Kijk eens naar oude panden, er zijn kozijnen bij die dateren uit 1700 en vroeger geverfd met lijnolieverf.
Lijnolie wordt EEn met het hout en laat het hout ademen.
lijnoliestopverf is ook ademend in tegenstelling tot moderne Kit.
Tijd is je grootste vriend, Niks is voor eewig
Alle syntetische producten Worden vroeg of laat een Mileu probleem, je legt de rekening bij je kleinkinderen neer.
Gebruik gewoon natuurprodukten dan kun je je zelf niets verwijten in de toekomst.
Sommige dingen zijn wel voor eeuwig, Tamme.