Maar weer eens een voorbeeld uit mijn adviespraktijk. Bedrijven die in gezamenlijk eigendom zijn hebben het vaak slecht geregeld in het geval er een eigenaar wegvalt.
De vier broers Schildergraag hadden hun bedrijf ieder jaar keurig geleid met een prima winst. Ook konden ze het goed met elkaar vinden. Eigenlijk komt dit maar zelden voor, want we hebben het er met ons bedrijf druk mee, om ruziënde broers uit elkaar te houden.
Dit wonder en dus de ellende was hier waarschijnlijk voorkomen, omdat ze hun vrouwen buiten de deur hadden gehouden. Toch kwam aan het sprookje van dit bedrijf een einde. Een van de broers stierf door een hartaanval. Na de rouwperiode kwam het bedrijf maar ook de privésituatie in een rampzalige toestand. De vader van de vier boers zou zich van ellende omdraaien in zijn graf als hij dit zou hebben geweten.
De weduwe was financieel volledig afhankelijk van het bedrijf, maar door het overlijden van haar man viel het inkomen weg. De weduwe had dus de inkomsten van de winst en de waarde van de aandelen van het bedrijf hard nodig. U zult denken: ‘dat valt toch wel mee. Haar man heeft jaren gewerkt bij een mooie onderneming en die heeft natuurlijk ook zijn waarde.’
Alleen: wat is nu die 25% van de aandelen waard? De weduwe nam een deskundige in de arm en deze kwam tot een bepaalde waarde. Maar de zwagers voelden er niets voor om dat bedrag ook te betalen voor deze aandelen.
Er ging een jaar voorbij en de weduwe kreeg weer 25% van de winst van het bedrijf. Alleen na de rouwperiode komt toch de zakelijkheid weer boven en de zwagers verhoogden hun managementvergoeding. De winst van het bedrijf werd daarna vrijwel nul. Resultaat van dit alles was een rijke weduwe met geen inkomen. Uiteindelijk bood ze de aandelen maar aan de concurrent aan, maar deze had geen zin in een wespennest.
Heren ondernemers : Dit is echt gebeurd en dit kan u dus ook overkomen. Jullie hebben de zaken vaak niet zo goed geregeld. ‘De statuten’, zult u zeggen, ‘die lossen alles op’. Vergeet het. Daarin staat dat de weduwe haar aandelen moet aanbieden, maar niet dat de broers moeten kopen. En als ze wél moeten kopen staat er niet in voor welke prijs.
Voor het geval u denkt: ‘Na mij de zondvloed en mijn vrouw zoekt het zelf maar lekker uit’, moet ik u teleurstellen. Ook bij pensioen en arbeidsongeschiktheid kunt u bovenstaande ellende beleven.
Laat dit stukje ook eens lezen door uw vrouw en dan gebeurt er eindelijk iets, want bij velen is dit niet goed geregeld. Ze zal mij dankbaar zijn en ik drink graag whisky als ze mij een bedankje wil sturen.