Soms is de naam van een verf een rebus én een cryptogram ineen. Kijk er nog maar eens naar en ondertussen verklap ik dat dit een parketcoating is op basis van natuurlijke oliën en een versneller c.q. verharder. In die combinatie wordt een reactie met de toplaag van het kaal geschuurde hout aangegaan en door die fenomenaal robuuste bescherming kan parket zelfs in badkamers en keukens afdoende beschermd worden. De natuurlijke oliën en de accelerator bevatten volgens het MSDS (Material Safety Data Sheet) nul komma nul VOS en is dus, volgens sommige opvattingen, groen én biobased te noemen.
In dezelfde week dat ik het buitenschilderwerk verzorg van de vrijstaande villa aan de rand van een in parkachtige omgeven waterplas gaan parketteurs aan de slag in de woonkamer, eetkamer en aangrenzend kantoor. Business as usual totdat de blikken Monocoat tevoorschijn komen. Voor de foto zet ik er een op de tuintafel en lees de etiketten: een 2 komponenten natuurlijke olie.
Twee komponenten verven kennen we in allerlei gedaantes maar deze is nieuw voor mij. Nieuw is relatief want in 2009 kwam hij al op de markt maar ik ben ook geen parketteur.
Ad Hofland
Onze nieuwe collega blogger en tevens coatings- en bindmiddel technicus was zo vriendelijk om op mijn verzoek in te gaan en de datasheets van Monocoat op te vragen en te bestuderen. Op autorisatie van zijn bevindingen hoeven we natuurlijk niet te wachten maar op zijn voorspraak en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we aannemen dat het olie component uit een combinatie van o.a. lijnolie en Ricinusolie bestaat.
Het lijnolie bestanddeel is waarschijnlijk vanwege de aanwezige geur en de waarschuwing op de verpakking dat de in olie gedrenkte poetsdoeken spontaan kunnen ontbranden. Het ricinusolie bestanddeel is, door zijn scheikundige samenstelling als enige in staat een chemische reactie aan te gaan met de verharder en tezamen met het de bestanddelen van het hout maken ze een keiharde toplaag.
Het B component, de verharder of versneller, is overigens een welbekend isocyanaat die ook onder andere in andere twee-componenten verven wordt toegepast en als belangrijkste eigenschap heeft te reageren met water en dat zit toevallig ook in hout.
De praktijkcheck
Het is ondertussen tweede Pinksterdag en ik begeef mij op de parketvloer om, als excuus, de plinten af te kitten maar voornamelijk om het resultaat te ervaren en eerlijk is eerlijk, als schilder heb ik parket nooit iets handigs gevonden maar dit is de uitzondering.
En om nog even terug te komen op de corebusiness van de schilder; er is niets zo veelzijdig als geperste olie uit een plantje en een beetje slimme scheikunde.
Hoi Bas, ik ben ook zeker geen parketeur en heb ook geen ambities in die richting. Maar zulke producten zijn natuurlijk wel interessant. En deze die je nu voorstelde aan ons doet mij denken aan de Royl oil-2K van RIGO verffabriek. Ook uit olie geperst uit plantjes. Deze heb ik eens geadviseerd aan een klant voor kale traptreden, naar volle tevredenheid trouwens.