Ga naar hoofdinhoud

Schilder in de houten eeuw


Ja... misschien heb ik me wel heel erg vergist. En stijgt de schilder binnen, pakweg, een decennium of twee tot nóg veel hogere waardering. Als al die duurzame gebouwen die nu gerealiseerd worden dan alweer verduurzaamd moeten worden.

Ik heb op deze plek nogal eens gewaarschuwd: er is een duurzaamheidstrend gaande. Op een gegeven moment is het niet meer bon ton om met chemisch gesynthetiseerde fossiele polymeren op een kozijn te komen strijken. Dat geloof ik nog steeds wel, trouwens: verf moet stukken meer biobased worden en, wie weet, verwijderbaar of afbreekbaar.

En ook heb ik hier gewaarschuwd voor de houtbouwtrend. Al dat thermisch of anderszins verduurzaamde gevelbekledingsspul en al helemaal die houten huizen: de mensen willen het zo natuurlijk en onbehandeld mogelijk zien: geen dikke lagen glimspul meer op je voordeur. Ik zag een markt verloren gaan.

Tot is, voor nummer 6 van SchildersVakkrant en voor SchildersVAKTV, stuitte op René de Waal en Dennis Vermaas. Die zich langzaamaan steeds meer specialiseren in al die nieuwerwetse houtbouw. En als je dát hoort… want het lijkt allemaal wel leuk en aardig, die pure houtbouw van CLT: al die oppervlakken van sparrehout hebben de neiging om kats te vergelen. WIe dat niet mooi vindt moet er wat aan doen. En plekken waar je veel met je handen of je voeten het hout raakt kun je ook maar beter beschermen, anders wordt het groezelig. Dus. Staan die mannen met zijn tweeen van een compleet huis alle muren en plafonds te schuren en dan plankje voor plankje in de UV-blokker te zetten.

En die duurzame gevelbekleding? Elke schilder heeft natuurlijk al een keer hartelijk gelachen om de zogenaamde onderhoudsvrije en egaal vergrijzende red cedars van deze wereld: als het een beetje slecht gemonteerd wordt (en zoiets wil nog wel eens voorkomen in de vaderlandse bouwbranche), dan heb je wel degelijk met houtvochtproblemen te maken. En egaal vergrijzen komt vaak neer op een bonte vlekkenpracht. Kun je maar beter een voorvergrijzer overheen zetten. En dan heb je allerlei onbewust onbekwamen die filmvormende coatings over hardhout zetten, liefst in een lekker donker kleurtje, waardoor de pinholes in dat hardhout beginnen te bubbelen en je de hele boel er af mag halen en opnieuw kunt beginnen.
En sja… er is op dit moment een soort ‘Ibiza-chique’ trend onder huizenbouwers: laat de gevel er maar uitzien alsof het huis net door kapitein Jack Sparrow tot langs de straat getrokken is is: grove, verweerde planken worden mooi gevonden: laat maar vergaan. Maar trends zijn er om 180 graden om te draaien. Er komt ooit een nieuwe trend, waarin elk houten huis er moet uitzien als een Italiaans houten motorjacht, glanzend van de lak. Dus ach… hoe het ook gaat waaien, het jasje van de schilder zal altijd wel meewapperen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >