Zo komen veel oud-topsporters ook aan een prima boterham: zij geven presentaties waarin ze hun eigen periode als topsporter of topcoach vergelijken met het vak als slager/stukadoor/SEO-specialist/ander beroep. Als professional klinkt dat natuurlijk heerlijk: de overeenkomsten tussen topsport met alle bijkomstige zaken – zoals tv-uitzendingen en bekendheid – en jouw eigen beroep, dat toch vaak meer in de schaduw plaatsvindt.
Zijn er overeenkomsten? De focus die topsporters hebben, kun je vergelijken met de focus die je moet hebben als je een ingewikkelde voordeur gaat aflakken of als je een in het oog springende lijn moet besnijden die niet afgeplakt kan worden. Voor een mooi eindresultaat moet je veel investeren in de voorbereidingen. Je hand/oog-coördinatie moet goed zijn, je moet strategisch kunnen denken zodat je niet vastloopt in een werk.
Maar, is schilderen topsport? Als je altijd het mooiste of het snelste schilderwerk wil maken, kun je dat zien als topsport. Maar leef je ook als een topsporter? Ga je op tijd naar bed en let op je op je voeding? Dan is ons mooie vak vergelijkbaar met topsport. Maar, eerlijk is eerlijk, de meeste schilders leven niet om te werken, maar werken om te leven. Wat natuurlijk ook helemaal prima is.
Om zelf te testen of schilderen op sporten lijkt, heb ik geschilderd met een hartslagmeter om. Ik sport zelf de laatste jaren best veel, maar de inspanning die schilderen oplevert is niet te vergelijken met sporten. Een ding viel me wel op: vroeger kreeg ik nog wel eens last van mijn rug of schouders tijdens het schilderen. Daar heb ik sinds ik meer sport geen enkele last meer van. Dus als ik je iets kan aanraden voor 2024: benader schilderen wel als topsport. Het is misschien geen sport, maar als je naast je werk een paar keer per week een half uurtje sport, zul je merken dat fysieke klachten minder worden. Heeft die vergelijking met topsport toch nog wat opgeleverd!